SOLVAY | Rugwind uit Dakota

Meer actieve jaknikkers in North Dakota is in principe goed nieuws voor Solvay, al moeten beleggers ook niet té hard van stapel lopen ©BELGAIMAGE

Op de resultatenatlas van Solvay dit kwartaal: North Dakota en Chili. En Cupertino.

Solvay komt vanochtend met de resultaten over het eerste kwartaal. Afgaand op de analistenconsensus zal het bovenste lijntje van de chemiereus voor het eerst sinds lang duidelijk groei laten zien. Analisten mikken op 4 procent groei, ruim het dubbele van het vierde kwartaal.

Voor de verklaring beperken we ons tot twee van de vier afdelingen. CEO Jean-Pierre Clamadieu zal het ons vergeven, want het waren die twee afdelingen die hij afgelopen najaar op de Londense beleggersdag bewierookte als de groeimotoren.

Het gaat om Advanced Materials en Advanced Formulations. Geen vlot bekkende namen, maar als we kort door de bocht gaan moet u dit onthouden: Materials maakt lichtgewicht materialen die alomtegenwoordig zijn in het mobieltje waarmee u belt en in vliegtuigen. Formulations maakt allerhande chemische toepassingen, voor zowel de consumptie (shampoo, roomijs, ...) als de industrie (mijnbouw, oliewinning).

+4%
Analisten verwachten voor het eerste kwartaal van Solvay een omzetgroei van 4 procent.

Voor Advanced Formulations rekenen analisten op een behoorlijke stijging van omzet en winst. Een belangrijke factor is de remonte van de Amerikaanse schalieoliewinning. De jaknikkers in een oliestaat als North Dakota zijn weer in actie geschoten en dat is goed nieuws voor een toeleverancier als Solvay. Het dienstenbedrijf Baker Hughes telt nu 870 actieve boorplatformen in de Verenigde Staten, een verdubbeling tegenover het dieptepunt van exact een jaar geleden.

Wel waarschuwt analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam dat je die scherpe remonte niet zomaar mag doorrekenen bij Solvay. ‘De huidige toename van de activiteit is in belangrijke mate te danken aan boringen van platformen die vervolgens geen olie oppompen. Dat klinkt vreemd, maar exploratiebedrijven doen dat om de lease op de grond niet te verliezen. Welnu: Solvay-dochter Chemlogics levert vooral chemicaliën om de productie van oliebronnen op te drijven.’

©Mediafin

Beurshuis JPMorgan wijst erop dat de rugwind uit North Dakota deels gecounterd wordt door een kopwind(je) uit... Chili. Het eerste kwartaal lag de mijnproductie op apegapen. De grootste kopermijn ter wereld, de Chileense Escondida, lag stil door stakingen. De op een na grootste, de Indonesische Grasberg, door een conflict tussen de Indonesische overheid en de Amerikaanse eigenaar.

Eerlijk: daarom vindt de Rekenmeester, die als kleine jongen geen atlas kon zien zonder weg te dromen, Solvay zo boeiend. Zelfs het meest voorspelbare kwartaalrapport wordt een wereldreis.

Er is nog een belangrijke plek in de Solvay-atlas: Cupertino. Net als Clamadieu gaan we de naam van Solvays belangrijke Californische klant niet noemen, maar de afdeling Advanced Materials rekent op een omzetboost als het bedrijf in september een belangrijke productaankondiging doet. Want, zoals Clamadieu in februari op de telefonische conferentie zei: ‘U weet dat we in consumentenelektronica heel afhankelijk zijn van één grote klant en diens productcyclus.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud