column

TELENET | Telenetto

Redacteur Beleggen

Een nettowinst die één twintigste beloopt van de brutowinst. This must be Telenet.

We moeten het eens hebben over de organische hergebaseerde aangepaste bedrijfswinst vóór intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. Die mondvol is de favoriete winstdefinitie van de telecom- en mediagroep Telenet.

We bekennen: er zijn weinig zaken waar we zo vaak ongevraagd onze gal over spuwen als de ‘winst vóór alle kosten’, genaamd ebitda, mogelijk ook de reden waarom de Rekenmeester op café altijd snel een tafel voor zich alleen heeft.

Als u ons een geweer tegen het hoofd houdt of ons een half uur aan panfluitmuziek onderwerpt, zullen we met tegenzin erkennen dat ebitda soms zijn nut kan hebben als graadmeter van rendabiliteit. Het grote probleem is echter de kneedbaarheid. Omdat de winstdefinitie in de boekhoudnormen nog altijd nergens gedefinieerd is, zien beursgenoteerde bedrijven er een vrijgeleide in om allerhande ‘uitzonderlijke’ kosten weg te moffelen.

©Brecht Vanzieleghem

Ebitda’s zijn intussen zo op een piëdestal gezet dat beleggers op een resultatenrekening nog nauwelijks naar beneden scrollen. Naar het onderste lijntje. De nettowinst, deel van de groep. Wat dus na aftrek van kosten per saldo overblijft. Wie bij Telenet alleen de ‘aangepaste ebitda’ in de gaten houdt, heeft lang niet het volledige plaatje. Over de eerste negen maanden van 2016 kwam die heel ruime winstdefinitie uit op 848 miljoen euro of 7,31 euro per aandeel. Trekken we daarvan de kostprijs van aandelenopties, herstructureringen en overnames af, dan komen we aan de ‘gewone’ ebitda van 831 miljoen.

Maar dan staan we nog nergens. Brengen we ook afschrijvingen, rentelasten op de 4,66 miljard euro grote schuldenberg en belastingen in rekening, dan bleef er na negen maanden 41,6 miljoen nettowinst ofte 0,36 euro per aandeel over. Dat is exact één twintigste van de ‘aangepaste ebitda’.

Uiteraard wegen ook kosten waar geen cash mee gemoeid is op de nettowinst, zoals afschrijvingen en minwaarden op de rente-indekking waarmee Telenet zich verstandig genoeg indekt tegen het risico op een renteopstoot.

Maar verwar a.u.b. níét de aangepaste ebitda met kasstroom. De eigenlijke nettokasstroom uit bedrijfsactiviteiten beliep over de eerste negen maanden 518 miljoen. Na de forse investeringen in het netwerk van BASE bleef er een vrije kasstroom over van 167 miljoen.

Mocht het u spijts het voorgaande nog boeien: voor heel 2016 rekent Telenet op een ‘stabiele aangepaste ebitda’. Daar zien analisten Telenet vlot over springen. Over negen maanden was er namelijk een groei van 2 procent en de concurrentie van Orange Belgium en zijn pas gelanceerde tv-pakket was nog niet zo moordend dat het marketingbudget plots de stratosfeer in moest. Maar als onbezoldigd lid van het adviescomité voor Telenet-beleggers toch deze raad: kijk ook eens naar beneden.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud