TER BEKE | Overnamehonger

Het logo van Ter Beke aan de fabriek in Marche-En-Famenne. ©BELGA

Kleurrijke currygerechten, glutenvrije kaastaarten en de typische Engelse ovenschotel cottage pie. Het smakenpalet bij de Oost-Vlaamse voedingsgroep Ter Beke is fors verruimd na de overname van de Britse cateringspecialist KK Fine Foods.

Het gaat om de derde internationale overname in korte tijd. Voor de beleggers in Ter Beke is het wennen aan al dat overnamegeweld. ‘Eindelijk weer groei’, juichten ze schuchter in februari, toen de maker van vleeswaren en bereide maaltijden voor het eerst in vier jaar met omzetgroei uitpakte. De verkopen klokten in 2016 af op een kleine 419 miljoen euro, een onverhoopte stijging met bijna 6 procent.

‘You ain’t seen nothing yet’, zal CEO Dirk Goeminne gedacht hebben, waarna hij in zijn laatste jaar als algemeen directeur de turbo aanzette. De langetermijndroom - 1 miljard euro omzet - kan Ter Beke niet louter met organische groei halen, wist hij, en hij trok op overnamepad.

De Britse deal volgt op de aankondiging dat Ter Beke tegen eind dit jaar de vleeswarendivisie van de Nederlandse groep Zwanenberg wil inlijven. Eerder verwierf Ter Beke zoals verwacht de volledige controle over zijn Franse sectorgenoot Stefano Toselli en over zijn Centraal-Europese joint venture in lasagne The Pasta Food Company.

‘KK Fine Foods brengt Engelse en exotische smaken, terwijl Toselli het mediterrane aanbod uitbreidt’, stipt Guy Sips, de fijnproever van dienst bij KBC Securities, aan. Al wijst Ter Beke erop dat KK’s belangrijkste producten lasagne en pastamaaltijden zijn, die aansluiten bij Ter Bekes bekende Come a Casa-assortiment.

2.725
Na de overnames telt Ter Beke 2.725 personeelsleden.

De groei wordt gekoppeld aan diversificatie. KK Fine Foods is niet alleen actief op de retailmarkt, maar ook als cateraar voor de professionele foodservicemarkt. Daarmee komt Ter Beke op nieuw terrein, ‘dat verder te ontginnen is’. KK wordt in de maaltijdenafdeling ingepast en zal goed zijn voor naar schatting een vijfde van de omzet uit die divisie.

De groepsomzet zal volgend jaar naar verwachting uitkomen in de buurt van 669 miljoen euro, of 60 procent meer dan in 2016.

‘We verleggen onze grenzen. Ter Beke kan zich zonder schroom naast de grote voedingsconcerns scharen’, klinkt het zelfverzekerd in Waarschoot. Ook de beleggers reageren verlekkerd en stuurden het aandeel gisteren ruim 3 procent hoger, tot boven de kaap van 300 miljoen euro beurswaarde.

Dat enthousiasme is niet op exacte cijfers gebaseerd, want Ter Beke is karig met financiële details. Analist Wim Hoste (Degroof Petercam) schat dat de overname van KK Fine Foods 44 miljoen kost en dat aan Zwanenberg een prijskaartje van 40 miljoen euro hangt.

Is de honger van Goeminne en co. daarmee gestild? Volgens de analisten zullen de nettoschulden tegen volgend jaar 2 tot 2,25 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) belopen. Zo’n stevige schuldenhefboom is Ter Beke niet gewoon. Een adempauze ligt dus voor de hand.

Bovendien ligt er voor Goeminne en zijn opvolger veel integratiewerk op de plank. De hr-dienst zet zich schrap voor een kwantumsprong. Met Stefano Toselli en The Pasta Food Company steeg het aantal werknemers al van 1.650 naar 2.000. Daar komen 325 mensen van KK Fine Foods en 400 van Zwanenberg bij, waardoor de groep rond 2.725 werknemers zal tellen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content