column

Terugverdieneffect

Redacteur Beleggen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

En wij maar denken dat private-equityspelers nooit geld op tafel laten liggen. Ontex  bewijst ons grote ongelijk. De Buggenhoutse luierfabrikant beleefde in juni 2014 een herintrede op de Brusselse beurs en het jaar was nog niet om toen TPG en Goldman Sachs ook hun resterende stukken van de hand deden.

Wie intekende en niet in de verleiding kwam om snel te cashen zal zich dat niet hebben beklaagd: de beurskoers schommelt nu rond 31 euro, meer dan 70 procent boven de intekenprijs (minder dan anderhalf jaar geleden) van 18 euro. Alleen is er één essentieel verschil met de eerste beurscarrière van Ontex onder de familie Van Malderen: veel Belgen worden er niet rijk van.

We hebben het opgesnord en van de 33,14 miljoen stukken die TPG en Goldman aanboden, gingen er in juni 2014 welgeteld 1,3 miljoen (3,9%) naar Belgische retailbeleggers.

3,9%
Belgische beleggers zijn schaars in het aandeelhoudersschap van Ontex

Het mag dus niet verbazen dat CEO Charles Bouaziz zich niet echt veel moeite getroost om die luttele Belgen voor zich te winnen: zo is de publiek beschikbare informatie over de grote overname van het Mexicaanse Mabe - de eerste deal sinds de beursgang - aan de karige kant en valt de telefonische conferentie met analisten online niet te herbeluisteren.

Ook is het jammer dat de kleine belegger niet op de kapitaalverhoging voor Mabe, toch een potentieel zeer enthousiasmerend expansieverhaal, kan intekenen. Jammer, maar begrijpelijk. Waarom zou Ontex een wekenlange papiermolen met prospectus doorlopen om uiteindelijk een paar kleine Belgen te charmeren, als je gewapend met een uitgekiende deal via de rolodex van City-bankiers op luttele uren miljoenen stukken aan grote beleggers als pensioenfondsen en vermogensbeheerders kunt slijten?

Ontex-CEO Charles Bouaziz ©Tim Dirven

Want uitgekiend is de deal zeker: na de aankondiging ging de beurswaarde van Ontex donderdag maximaal 330 miljoen euro hoger, dat is meer dan het prijskaartje - in cash, eigen aandelen en schulden - van 314 miljoen. De Mexicaanse luiermarkt oogt ‘cosy’: KBC Securities raamt dat Mabe 30 procent van de markt controleert en al jaren vrij vlot marktaandeel wint van Kimberly-Clark, dat zo’n 60 procent in handen heeft.

Analisten porren Bouaziz al een tijdje aan om een grote slag te slaan: in juli schreef Bank of America Merrill Lynch dat een grotendeels via goedkope schulden gefinancierde deal van een half miljard 4 procent van de omzet in synergieën kan opleveren en de winst per aandeel vanaf het eerste volledige jaar na de deal een vijfde zou opkrikken.

Zo’n vaart loopt het niet bij Mabe. Maar KBC Securities becijfert op basis van de karige informatie van het management en een conservatieve inschatting van 2 procent synergieën toch dat Mabe Ontex’ verwachte nettowinst en winst per aandeel voor 2016 in één trek met respectievelijk 23 en 12 procent kan opkrikken. Een terugverdieneffect waar de Wetstraat natte dromen van zou krijgen. Maar daar bestaan dus rendabele remedies tegen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud