VGP | Tweede beursgang

Topman Jan Van Geet. ©RV DOC

Het gebeurt niet elke dag dat een kwart tot een derde van de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf van eigenaar verandert. De vastgoedontwikkelaar VGP, die op Euronext Brussel noteert, zal straks in dat rijtje thuishoren.

 

Bart Van Malderen en Jan Van Geet, de twee grootaandeelhouders van VGP, verkopen 4,52 miljoen aandelen tegen 55 à 63 euro per stuk. Dat is een korting van 6 à 18 procent op de slotkoers van woensdag (66,76 euro). De inschrijvingsperiode voor de plaatsing loopt tot 25 oktober.

 

 

 

 

Tien jaar geleden was er voor VGP een ‘kwakkelbeursgang’. De operatie slaagde enkel dankzij ‘vrienden en familie’. Gezien de omvang van de huidige operatie, kan men bijna spreken van een tweede beursintroductie.

 

 

VGP is nu een andere groep dan toen. In 2007 beperkten haar activiteiten zich tot Tsjechië. Vandaag is ze in zeven Europese landen actief. De beurskoers van VGP, die lang kabbelde, is de jongste drie jaar ruim verviervoudigd, mede dankzij een nieuwe groeimarkt in Spanje en een tot de verbeelding sprekend contract met Amazon in Duitsland. VGP heeft er een samenwerkingsverband met Allianz Real Estate.

 

 

249 miljoen
De aandelenverkoop zou minimaal 249 miljoen euro moeten opbrengen.

 

 

Van Malderen is van oordeel dat de tijd gekomen is om te oogsten. Hij gaat 3,78 miljoen VGP-aandelen verkopen. Na die operatie zal zijn participatie in VGP dalen van 43 procent naar iets minder dan 23 procent. CEO Van Geet verkoopt zo’n 740.000 aandelen, waardoor zijn belang van 38,3 naar 34,3 procent terugvalt.

 

 

De Ontex-telg Van Malderen -zijn vader richtte de groep in 1979 op - zal niet rentenieren. Hij gaat de opbrengst gebruiken om de expansie van zijn luierbedrijf Drylock te financieren. Drylock haalt een omzet van 300 miljoen en Van Malderen wil snel naar 500 miljoen brengen, zowel via interne groei als door overnames.

 

 

In het voorjaar maakte de ‘Vlaamse luierkoning’ al 46 miljoen euro vrij via de verkoop van 4,1 procent van VGP. Bij de huidige operatie zal hij minstens 200 miljoen op de bankrekening krijgen. En mogelijk zelfs meer, want Van Malderen en Van Geet kunnen bij grote beleggersinteresse nog eens een kwart extra aandelen verkopen. De zakenbanken die de plaatsing begeleiden, krijgen ook een optie om nog eens 15 procent extra aandelen op de markt te brengen. Gevolg: er kunnen maximaal 6,5 miljoen stuks verkocht worden, 35 procent van alle uitstaande VGP-aandelen. Als de beleggersvraag groot is, kan de operatie maximaal 410 miljoen in de buidel brengen.

 

 

Voor de verhandelbaarheid van het aandeel is de forse verkoop van aandelen welkom: nu is slechts 10 procent van het kapitaal niet in vaste handen. Na de ‘tweede beursgang’ zal het percentage vrij verhandelbare aandelen klimmen tot 35 à 45 procent. Een wereld van verschil.

 

 

Langetermijnbeleggers zullen allicht warm lopen voor de aandelen, gezien VGP vanaf volgend jaar een dividend wil uitkeren. Het is de bedoeling de komende drie jaar dat dividend geleidelijk te verhogen om te komen tot een bedrag dat ligt tussen 40 en 60 procent van de jaarwinst.

 

 

De rekenmeester neemt er gif op in dat de tweede beursgang een stuk vlotter zal verlopen dan de eerste en dat VGP zijn ‘vriendenkring’ fors zal uitbreiden.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content