column

‘Wij zijn de 0,05%'

Redacteur Ondernemen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

BNP Paribas Fortis gaat een uitzonderlijk dividend van iets meer dan 2 miljard euro uitbetalen. De uitkering moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders van de bank. Een formaliteit, gezien BNP Paribas alle aandelen van de voormalige Fortis Bank bezit.

Alle aandelen? Nee, niet helemaal. Want van de 483.241.153 aandelen zitten er nog bijna 216.000 of zo’n 0,05 procent bij een aantal kleine aandeelhouders.

Vanwaar die aandeelhoudersstructuur zullen de jongere lezers zich misschien afvragen? Die dateert van eind jaren 90. De Fortis-groep lanceerde toen een omruilbod op de Generale Bank, maar kreeg niet alle stukken van de G-Bank in handen. Die stem- en dividendgerechtigde aandelen werden nadien aandelen Fortis Bank en intussen BNP Paribas Fortis, maar bleven in de handen van hun eigenaars.

©Mediafin

Maar wie zijn die mysterieuze kleine beleggers? De ‘grootste kleine’ aandeelhouder van BNP Paribas Fortis is de holding Bois Sauvage met 70.447 aandelen (eind 2014). Daarnaast gaat het hoofdzakelijk om particulieren, zoals André de Barsy - de luis in de pels van Spadel-CEO Marc du Bois - of de West-Vlaamse aandelenverzamelaar Jan Moskala.

Zij bezitten allebei enkele duizenden stuks. Op de laatste algemene vergadering registreerde iemand uit de Oostkantons zo’n 10.000 stuks, herinnert Moskala zich. De anderen blijven anoniem.

Die 10 à 15 kleine aandeelhouders hebben ook recht op hun deel van het uitzonderlijk dividend. Met zijn pakket mag Bois Sauvage aanspraak maken op een kleine 300.000 euro.

Iets waar ook ú of de Rekenmeester kan naar uitkijken? Jazeker. Want het aandeel BNP Paribas Fortis wordt verhandeld op de openbare veiling van Euronext Brussel, sinds eind vorig jaar gedigitaliseerd en voortaan bekend als de Euronext Expert Market.

70.447
De ‘grootste kleine’ aandeelhouder van BNP Paribas Fortis is de holding Bois Sauvage. Die bezit 70.447 stuks.

Op de laatste wekelijkse veiling was een aandeel iets meer dan 25 euro waard. Het bereikte een hoogtepunt (158,20 euro) in april 2007 - precies één week na de aankondiging van het bod van Fortis, RBS en Santander op ABN AMRO. Het dieptepunt volgde begin 2009 met een koers van 10,70 euro. ‘Er is geen enkel probleem om aandelen te verhandelen op die markt’, zegt Moskala.

BNP Paribas is niet het enige effect dat op de Euronext Expert Market wordt verhandeld. Tussen de vaak verhandelde aandelen staan bedrijven als het investeringsfonds Arkimedes, VDK Spaarbank, de vastgoedgroep Compagnie het Zoute (van de familie Lippens) of de uitbater van de grotten van Han.

Ook wereldspelers als de zandgroep Sibelco, de bouwmaterialengroep Etex of de buizenproducent Aliaxis veranderen er - elke dinsdag - van eigenaar.

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.