Advertentie

ACKERMANS & VAN HAAREN | Betonneren

Arbeiders aan het werk op een palmolieplantage. ©REUTERS

Niet voor de eerste keer maakt een bedrijf handig gebruik van een 'weeffout' in de Belgische overnamewet om zonder verplicht bod de meerderheid in een ander bedrijf te verwerven. Dit keer is Sipef 'slachtoffer'.

Ackermans & van Haaren (AvH) heeft een belang van 30,25 procent verworven in Sipef. De Antwerpse investeringsmaatschappij ging boven de cruciale grens van 30 procent zonder dat daar een verplicht overnamebod op alle resterende aandelen mee gepaard ging. De Belgische overnamewet voorziet in een uitzondering als de kaap van 30 procent gerond wordt in het kader van een kapitaalverhoging.

Het is een ‘weeffout’ in de wet die slimme aandeelhouders toelaat hun controle over een bedrijf te betonneren. Luc Tack maakte daar destijds gebruik van bij Tessenderlo, Luc Bertrand - de vroegere CEO en huidige voorzitter van AvH - doet nu hetzelfde bij de plantagegroep Sipef. Hij kan nu ongestoord zijn belang verder uitbreiden en zo meesmullen van de lucratieve business van de palmolieproducent.

De vraag rijst hoe Bertrand en huidig CEO Jan Suykens dat voor elkaar hebben gekregen. Halen we even onze rekenmachine boven. Volgens het prospectus van de kapitaalverhoging had AvH op 3 mei 28,723 procent van Sipef in handen. Op een totaal van 8.951.740 aandelen komt dat neer op 2.571.201 aandelen. Gezien de aandeelhouders bij de kapitaalverhoging per elf aandelen in bezit konden intekenen op twee nieuwe, kon AvH dus logischerwijs 467.491 nieuwe aandelen verwerven. De groep kocht er echter 629.268 bij, zoals ze meldde in een summier persbericht. Hoe geraakte AvH aan de overige 161.777 aandelen?

Zeker niet via het opkopen van scrips, de niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten die maandag bijzonder vlot werden geplaatst. AvH had van Sipef een voorkooprecht gekregen op die scrips, maar maakte daar uiteindelijk geen gebruik van. Volgens onze bronnen was de interesse in de scrips zo groot dat de prijs opliep en AvH aan de kant bleef.

161.777
AvH kocht 161.777 Sipef-aandelen meer dan waarop zijn belang recht gaf.

Kan het dat AvH die scrips niet nodig had om boven 30 procent te geraken, omdat de groep toen al haar doel had bereikt? Dat is niet onmogelijk. Stellen we ons even in de plaats van Ackermans. Bij een kapitaalverhoging zijn er altijd aandeelhouders die om een of andere reden de operatie niet wensen te volgen. Ze kunnen hun voorkeurrechten dan doorverkopen. Ook bij Sipef was er zo’n handel in voorkeurrechten gedurende de inschrijvingsperiode van 5 tot en met 19 mei. Vermoedelijk heeft AvH toen een flink pak rechten bijgekocht. Alleen wist de Antwerpse groep niet op voorhand hoeveel voorkeurrechten zouden beschikbaar zijn.

De kans bestaat dat AvH nog een andere weg heeft bewandeld en kort voor de start van de inschrijvingsperiode gewoon aandelen Sipef heeft bijgekocht op de beurs. Er natuurlijk over wakend niet boven de drempel van 30 procent te gaan. In ieder geval heeft AvH een van beide ‘kunstgrepen’ uitgehaald, want bij de kapitaalverhoging investeerde de groep 35,7 miljoen om 629.268 aandelen te verwerven. Dat komt neer op 56,73 euro per aandeel, wat ruim 2 euro meer is dan de 54,65 euro waartegen Sipef de nieuwe aandelen aanbood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud