Advertentie

ACTION | De knutsel-iPhone

©ANP

Ook met de overname van Hans Anders zal de portefeuille van 3i er niet gans anders uitzien. Action is gewoon een té groot succesverhaal.

Het Britse investeringsfonds 3i  - wat staat voor ‘Investors in Industry’, maar dat mag u erg ruim interpreteren - betaalt 200 miljoen euro exclusief schulden voor Hans Anders. Dat is een vrij stevig bedrag voor de in de Lage Landen alomtegenwoordige brillenketen.

Met dat bedrag wordt Hans Anders, afgaand op het jongste halfjaarverslag, de zesde belangrijkste participatie van 3i. En het bevindt zich dan tussen Audley Travel, een Brits reisbureau voor wie rond pakweg het Issyk Koelmeer in Kirgizië wil fietsen maar dat liever niet à la Tom Waes op eigen houtje organiseert, en het Duitse Weener Plastic, marktleider in plastic dopjes voor ketchup en mayonaise.

©MEDIAFIN

Een niet onbelangrijke investering. Maar toch: met 200 miljoen zal Hans Anders amper 3 procent van de 6 miljard euro grote 3i-portefeuille uitmaken. Uitgetekend op een taartdiagram heb je al een goede bril nodig om Hans Anders te onderscheiden. Echt gans anders zal de portefeuille na de transactie niet ogen, als ik mij wat flauwe West-Vlaamse gumor mag permitteren.

3i heeft namelijk een ‘probleem’. We zetten dat woord tussen aanhalingstekens, want het is een probleem zoals ook Apple er een heeft als gevolg van het enorme succes van de iPhone. De iPhone van 3i heet Action. De volgens ingewijden behoorlijk verslavende winkels waar je tegen bodemprijzen een eindeloze waaier knutsel- en decoratiegerief kunt vinden. Een ‘Everything Store’ die níét door Jeff Bezos is uitgevonden, zeg maar.

3i telde in 2011 114 miljoen pond neer voor 43 procent in Action. Sindsdien heeft de keten 3i minstens het vijfvoudige van de inleg aan dividenden opgeleverd. Bij het jongste halfjaarverslag krikte 3i de geraamde waarde van het belang op van 900 miljoen naar 1,55 miljard pond, bijna 14 keer de investering van zes jaar geleden.

10 miljard
Morgan Stanley waardeert Action op 10 miljard euro.

Maar zelfs die jongste waardering is aan de conservatieve kant, als we een recent rapport van Morgan Stanley mogen geloven. Het beurshuis raamt de ondernemingswaarde van de retailer - inclusief schulden dus - op ruim 10 miljard euro.

‘Dat lijkt tegen 30 keer de verwachte brutobedrijfswinst heel fors’, klinkt het bijna verontschuldigend. ‘Maar het is een logische waardering als je veronderstelt dat Action elk jaar ‘slechts’ 200 winkels blijft openen en zijn winstmarges, investeringen per winkel en werkkapitaal constant weet te houden.’

Ruim 10 miljard voor een keten die nog geen kwarteeuw geleden begon met wat emmers en schuursponsen in Enkhuizen, het moet niettemin hét Europese bedrijfsverhaal van de jongste decennia zijn. Gemiddeld houdt 3i een participatie vijf à zes jaar in portefeuille. Een beursnotering van Action zit er dus aan te komen. En het zal niet tegen bodemprijzen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud