De rekenmeester

Afkoeling

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Er zijn van die dagen waarop de ene na de andere overname wordt aangekondigd. Bijvoorbeeld net voor de kerstvakantie, zodat iedereen rustig aan de feesttafel kan plaatsnemen. De jongste jaren ging het harder dan ooit, want de fusie- en overnamemarkt reeg wereldwijd de records aaneen.

Maar de motor lijkt nu wat trager te draaien. Vorig jaar werden wereldwijd voor ‘maar’ 3.500 miljard dollar (bijna 3.000 miljard euro) deals beklonken, 10 procent minder dan het jaar ervoor. En het begin van 2019 is op fusie- en overnamevlak eentje in mineur.

Volgens het studiebureau Mergermarket zijn in het eerste kwartaal wereldwijd 3.558 transacties beklonken voor een totaal van ‘amper’ 801,5 miljard dollar (714 miljard euro). Dat bedrag ligt 15 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal deals slonk met 30 procent.

Europa krijgt bijzonder veel klappen. De waarde van deals waarin een Europese onderneming betrokken is, slonk naar 183 miljard dollar in het eerste kwartaal. Dat is het laagste niveau in zes jaar, berekende Refinitiv, een onderdeel van de dataleverancier Thomson Reuters.

-15%
Er werden in het eerste kwartaal voor ‘amper’ 801 miljard dollar deals beklonken. Dat is 15 procent minder dan het jaar ervoor.

Er zijn merkelijk minder megadeals - transacties van meer dan 10 miljard euro die traditioneel de fusie- en overnamestatistieken aanvuren. Tot nu werden er dit jaar negen beklonken, bijna de helft minder dan in de eerste maanden van 2018 (14). Grensoverschrijdende deals zijn al helemaal een uitzondering geworden. Zeven van de negen megadeals betroffen Amerikaanse bedrijven die sectorgenoten kochten op hun thuismarkt.

En wat met België? Ons land volgt de neerwaartse trend. Volgens onze gegevens waren er voor zo’n 5 miljard euro overnames met een Belgische koper, verkoper of doelwit in het eerste kwartaal. Dat is fors minder dan in dezelfde periode in 2018 (9 miljard). Het jaar begon bijzonder traag, al lijkt de motor de jongste weken aan te slaan.

Er was in België slechts één miljardentransactie dit jaar: de verkoop van een deel (36%) van Brussels Airport door het Australische Macquarie. Het Nederlandse APG, het Australische GIC en de verzekeraar Swiss Life legden samen 2,2 miljard euro op tafel voor de aandelen. Op de tweede plaats staat de verkoop van de rusthuisuitbater Armonea aan zijn Franse sectorgenoot Colisée (naar schatting voor 550 miljoen) en op plaats drie de instap van de Boël-holding Sofina in de privatescholengroep Cognita (309 miljoen).

Mergermarket wijt de vertraging onder meer aan een grotere marktvolatiliteit, aan de gespannen handelsrelaties tussen de VS en China en aan de stijgende nervositeit over de brexit. Nochtans verklaarde menig dealmaker tot voor kort dat de markt ondanks al die tegenwinden stevig bleef - aangevuurd door cashrijke investeringsfondsen en de aanhoudend lage rente. Is de forse vertraging begin dit jaar een teken aan de wand of een tijdelijke zwakte?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie