Apple | Het overige nieuws

Twee jaar na de lancering raakt de Apple Watch niet weg uit het lijntje 'overige' ©EPA

Omdat nieuwe snufjes niet uit het lijntje 'overige' raken, is Apple nog steeds The iPhone Company. Mét bergen op repatriëring wachtende cash.

Vanavond presenteert Apple , het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, zijn resultaten over het vierde kwartaal van 2016. Let wel, voor Apple zelf gaat het om het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Dat vierde/eerste kwartaal is cruciaal voor Apple door de eindejaarsverkopen, waarbij even gulle als weinig geïnspireerde weldoeners al eens een iPhone, iPod of iTunes-bon onder de kerstboom durven te leggen.

Het goede nieuws: waarschijnlijk knoopt Apple na drie krimpkwartalen weer aan met groei. Het legertje van 36 (!) Apple-analisten dat Bloomberg bijhoudt, rekent gemiddeld op 77,4 miljard dollar kwartaalomzet. Dat is 2 procent meer dan de 75,9 miljard een jaar eerder.

Maar eigenlijk is die 2 procent groei niet echt indrukwekkend. In de laatste drie maanden van 2016 verkochten de Californiërs waarschijnlijk 78 miljoen iPhones. En ook al treedt er gewenning op, dat is een gigantische hoeveelheid van wat het rendabelste consumentenproduct ter wereld is.

Toch zijn dat er maar 4 procent meer dan een jaar eerder, ondanks de lancering van de nieuwe iPhone 7 in september. En dat terwijl de nieuwe iPhone in de even jaren het bovenste lijntje een forse boost geeft: plus 29 procent met de iPhone 5 eind 2012, zelfs plus 46 procent met de iPhone 6 in 2014.

Apple-CEO Tim Cook bij de lancering van de iPhone 7

Het probleem is dat hoezeer CEO Tim Cook ook probeert te ontkennen dat Apple last heeft van de wet van de grote getallen, het bedrijf onder zijn leiding steeds meer is uitgegroeid tot The iPhone Company. De iconische telefoon is goed voor driekwart van de brutowinst en geen enkel ander recent product weegt zwaar genoeg om het verschil te maken.

Drie jaar na de creatie van het lijntje ‘Other’, waar met veel bombarie aangekondigde producten als Apple TV en de Apple Watch in geparkeerd zijn, blijven die snufjes te klein om een eigen lijntje in het kwartaalrapport te verdienen.

©Mediafin

De belegger laat het niet aan zijn hart komen. Sinds het dieptepunt midden juni is het aandeel met een derde gestegen. Belangrijkste reden? De 216 miljard dollar cash die de Californiërs op buitenlandse rekeningen geparkeerd hebben. Onder president Donald Trump is de kans reëel dat Apple die cash eindelijk kan repatriëren zonder 35 procent te moeten afstaan aan Washington.

‘Zelfs als Apple bij de repatriëring 22 miljard of 10 procent moet betalen, blijft er met behoud van een per saldo schuldenvrije balans 129 miljard dollar over om uit te keren aan de aandeelhouders of aan overnames te spenderen’, schrijft Morgan Stanley-analiste Katy Huberty. Het ‘overige nieuws’ bij Apple zou dit jaar verrassend boeiend kunnen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud