Advertentie

Atlas Copco | Atlas Koopco

De splitsing was de laatste grote zet van bijna ex-CEO Ronnie Leten. ©Debby Termonia

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

Atlas Copco splitst zich in tweeën. Het is de laatste, grote zet van Ronnie Leten, de Belg die het Zweedse miljardenbedrijf acht jaar lang geleid heeft.

De compressoractiviteiten, met een grote fabriek in Wilrijk, blijven bestaan als Atlas Copco. De productie van allerhande apparatuur en machines voor de mijnbouwsector - en in mindere mate voor tunnel- en wegenbouw - krijgt onderdak in een nieuw bedrijf (nu nog Newco genaamd) dat apart op de beurs van Stockholm zal noteren.

‘Twee Atlas Copco’s. Dat is nog mooier’, zei de voorzitter. Maar is dat wel zo? Voor Belgische aandeelhouders is het alleszins oppassen geblazen.

Wie een aandeel Atlas Copco heeft, zal op het moment van de spin-off - gepland in 2018 - ook een aandeel Newco ontvangen. Aangezien de Belgische fiscus afgesplitste aandelen als een dividend beschouwt, bent u daarop 30 procent roerende voorheffing beschuldigd. Als Belgische belegger wacht u het best niet tot na de operatie om uw aandelen te verkopen, tenzij u de fiscus die paar honderden of duizenden euro’s wel gunt. Al is de anomalie tegen dan misschien al rechtgezet door de regering, nadat de Vlaamse beleggersfederatie VFB over een ‘willekeurige vermogensbelasting’ had gesproken.

Maar wat na de afsplitsing? Is het zinvol te investeren in een business die niet langer gewild is door een bedrijf? De Bloomberg Spin-Off Index suggereert van wel. Die index volgt de prestaties van afgesplitste bedrijven in de VS met een beurswaarde van minstens 1 miljard dollar. De bedrijven blijven drie jaar in de index. En wat blijkt? Een rendement om u tegen te zeggen. De voorbije vijf jaar haalde die index een return van 125 procent, tegenover een kleine 70 procent voor de S&P500.

Dat zegt niets over één enkel bedrijf, maar wel over het feit dat spin-offs beginnen te bloeien zodra ze het juk van hun moederbedrijf hebben afgeschud.

De redenen voor een afsplitsing zijn divers. Omdat ze past in de transformatie waarmee een bedrijf bezig is. Omdat er geen synergie is met de rest van het bedrijf. Of ze gebeurt onder druk van aandeelhoudersactivisten. Sprekende voorbeelden zijn eBay (PayPal), ArcelorMittal (Aperam), Umicore (Cumerio en Nyrstar), Bayer (Lanxess en Covestro), Abbott (AbbVie) en zo kunnen we nog even doorgaan.

‘In een groot bedrijf ben je wel eens geneigd te zeggen: ‘Er ligt te veel op mijn bord, ik ga eerst dit afwerken’’, zegt Ronnie Leten. Hij geeft toe dat bepaalde activiteiten soms stiefmoederlijk behandeld worden en niet de investeringsbudgetten krijgen die ze misschien verdienen.

Atlas Newco, met zowat 3 miljard euro omzet en 12.000 werknemers, wordt een aandeel voor grondstoffenbeleggers. De koers zal schommelen volgens die van de mijnbouwers. En als we enkele Zweedse beursanalisten mogen geloven, zal het bedrijf geen lang leven op de beurs beschoren zijn. Caterpillar en Komatsu zijn al als overnamekandidaten genoemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud