Avengers

Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo en Benedict Wong in 'Avengers: Infinity War'. ©Photo News

In zijn stoutste dromen is de Rekenmeester een superheld. Eentje die aan de zijde van Spider-Man, Iron Man en Captain America mag strijden bij The Avengers, een collectief van sterke mannen en vrouwen die zo nu en dan de wereld redden. En door dat te doen ook de aandeelhouders van Disney - dat de films van The Avengers produceert - erg blij maken. Afgelopen weekend verbrak ‘Avengers: Infinity War’ namelijk het record van het lucratiefste openingsweekend ooit. De opbrengst van het openingsweekend klokte af op 640 miljoen dollar. In april 2017 bracht de toenmalige recordhouder ‘The Fate of the Furious’ 88 miljoen minder in het laatje. Het aandeel van Disney ging maandag 2 procent hoger en de koersdoelen voor de aandelen van bioscoopuitbaters werden verhoogd.

Toen Disney in 2009 het entertainmentbedrijf Marvel Studios voor 4 miljard dollar kocht, kon niemand voorspellen hoeveel geld de deal zou opleveren. In de stal van comicuitgever Marvel zitten meer dan 5.000 superhelden, die ook op het witte doek te zien zijn. Met ‘Iron Man’ had Marvel het jaar voordien een van de grootste kaskrakers afgeleverd, maar ‘The Incredible Hulk’ maakte dan weer een pak minder winst. Disney was in 2009 goed voor een marktaandeel van 12,1 procent, het vijfde grootste marktaandeel van alle filmstudio’s.

Negen jaar later is Disney afgetekend koploper in de filmsector en heeft het dit jaar 26,1 procent van de markt in handen, grotendeels dankzij de Marvel-prent ‘Black Panther’, die in enkele weken tijd al 1,3 miljard dollar opbracht. Vorig jaar eindigde Disney met 21,8 procent, in 2016 was dat 26,3 procent. Op de beurs steeg Disney sinds 2009 met 300 procent. Daar zit de Star Wars-franchise die Disney in 2012 kocht voor een deel tussen, maar vooral de figuren uit de Marvel-stal bleken ware kaskoeien. Wereldwijd brachten de 19 films van het Marvel Cinematic Universe al 15,5 miljard dollar op. Daarmee is het met voorsprong de meest lucratieve filmfranchise ter wereld - Star Wars is amper goed voor 8 miljard dollar.

Dat de franchise zo groot kon worden, is vooral te danken aan een principe dat ook in de comics toegepast wordt: de verhaallijnen van bepaalde personages kruisen elkaar soms, zodat de echte fans niet naar één film, maar naar de hele reeks gaan kijken. Dat kruisen gebeurt vooral in de films van The Avengers, waarin de superhelden die elk een eigen reeks hebben samenkomen. De vorige films van The Avengers verkochten respectievelijk voor 1,5 miljard en 1,4 miljard dollar aan tickets.

15,5 miljard
Marvel
De 19 films uit het Marvel-universum, de filmstudio die Disney in 2009 kocht, brachten wereldwijd al 15,5 miljard dollar in het laatje.

‘Infinity War’ lijkt die bedragen te kunnen kloppen, omdat de film het einde is van een belangrijk luik binnen het universum. De contracten van meerdere acteurs lopen binnenkort af, waardoor wereldwijd fans naar de cinema rennen om te kijken wie wel en wie niet overleeft. Of Spider-Man, Iron Man en Captain America het einde van de film halen moet u zelf maar gaan ontdekken - de aandeelhouders van Disney zullen u dankbaar zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud