Big Brother

©Bloomberg

SenseTime Group, de kans is groot dat u dat bedrijf totaal niet kent. Maar als u ooit een smartphone van Chinese makelij hebt gebruikt, of onlangs in China bent geweest, zal SenseTime wel weten hoe u eruitziet. Het bedrijf is een specialist in het analyseren van beelden en vooral gezichten op grote schaal. Dat doet het bijvoorbeeld voor de Chinese overheid. SenseTime verwerkt de beelden van de 170 miljoen bewakingscamera’s en nieuwere systemen zoals smart glasses die politieagenten op straat dragen.

SenseTime kan dankzij artificiële intelligentie en de massa beelden die het ter beschikking had technologie ontwikkelen om razendsnel gezichten te herkennen. Het bedrijf zegt dat een van zijn klanten, de politie van Guangzhou, daarmee vorig jaar al meer dan 2.000 verdachten kon identificeren, meer dan 800 mensen kon oppakken en een honderdtal zaken kon oplossen. Een grote besparing van tijd en middelen voor de politie, klinkt het trots op de bedrijfswebsite.

Maar veiligheidsdiensten zijn niet de enige die verlekkerd zijn op de technologie van het bedrijf dat in 2014 opgericht werd. Bij de jongste kapitaaloperatie haalde SenseTime 600 miljoen dollar op. Niet om de putten van zwaar verlieslatende activiteiten te dempen, zoals bij de meeste andere snelgroeiende start-ups gebeurt. SenseTime is dankzij een omzet die jaarlijks vervijfvoudigt winstgevend, maar wil onder meer uitbreiden naar nieuwe landen en fors gaan aanwerven.

Het jonge technologiebedrijf werd daarmee op 4,5 miljard dollar gewaardeerd, drie keer meer dan bij de vorige financieringsronde amper een jaar geleden.

4,5 miljard
Met een waardering van 4,5 miljard dollar is het Chinese SenseTime de grootste AI-start-up ter wereld.

Volgens Bloomberg is SenseTime wereldwijd de waardevolste start-up die zich met artificiële intelligentie bezighoudt. In dat lijstje zitten wel meer Chinese namen, zoals Megvii, een andere gezichtsherkenningsspecialist die in 2017 460 miljoen dollar ophaalde, Yitu, Malong Technologies en Hangzhou Hikvision Digital Technology, ook actief in camerasoftware.

Dat Chinezen een leidende rol spelen in artificiële intelligentie rond gezichtsherkenning is geen toeval. De overheid wil leider worden op dat domein en maakt zich niet druk om privacyoverwegingen wanneer ze massaal gegevens aan bedrijven overmaakt. De machthebbers hebben een duidelijk doel voor ogen: in 2015 werd aangekondigd dat er een nationale databank komt waarin alle Chinezen een betrouwbaarheidsscore krijgen en die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het toekennen van leningen. De juiste man en vrouw herkennen om bonus- of strafpunten toe te kennen is daarbij cruciaal.

Ook vanuit andere sectoren is er interesse. Een van de belangrijkste investeerders in de recente kapitaalronde - en de grootste aandeelhouder van SenseTime - is de Chinese e-commercegigant Alibaba. Die gebruikt de software van SenseTime in zijn onbemande winkels, waar camera’s elke handeling volgen en de betaling ook gebeurt met gezichtsherkenning. Andere aandeelhouders zijn de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm en het Singaporese technologiefonds Temasek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud