Bigger than Apple

De Manifa-fabriek van Saudi Aramco. ©REUTERS

Het huis van Saoed deed in 1976 de deal van zijn leven door zijn oliemaatschappij Aramco volledig te nationaliseren en de voorlopers van de Amerikaanse reuzen Chevron en Exxon 1,5 miljard dollar te betalen voor het belang van 40 procent dat het nog niet in handen had. De grootste oliemaatschappij ter wereld is ook het meest winstgevende bedrijf te zijn, blijkt uit cijfers die het persbureau Bloomberg kon inkijken.

Uit de 10 miljoen vaten olie die ze per dag oppompt en raffineert, puurde de Saoedische staatsmaatschappij in de eerste helft van 2017 liefst 33,8 miljard dollar nettowinst. Daarmee boert de voormalige Arabian-American Oil Company beter dan Apple en andere ‘usual suspects’. Wellicht wordt het eerste semester van dit jaar nog beter nu de olieprijs opnieuw boven 70 dollar per vat ging.

De nooit eerder gepubliceerde winstcijfers vormen voor investeerders een belangrijke maatstaf voor de geplande beursgang van Aramco. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman wil 5 procent van Aramco naar de beurs brengen en hoopt daarmee 100 miljard dollar in het laatje te krijgen. Dat reduceert de 25 miljard die de Chinese internetreus Alibaba in 2014 ophaalde - toen een record - tot een ‘habbekrats’.

Het zou Aramco bovendien waarderen op 2.000 miljard dollar. Overdreven, zeggen veel analisten en consultants. Zij houden het op een waardering van 1.000 à 1.200 miljard dollar. Maar zelfs dan wordt Aramco in beurswaarde het nummer één. Voor Apple.

2.000 miljard
De prijs waartegen Saoedi-Arabië Aramco naar de beurs wil brengen, waardeert het bedrijf op 2.000 miljard dollar.

Aramco is de honingpot, de cashmachine van het koninkrijk Saoedi-Arabië. Het bijna schuldvrije bedrijf betaalt de militaire en sociale uitgaven van het land en spijst royaal het luxueuze leventje van de honderden prinsen die het koninkrijk rijk is. Draait Aramco goed, dan draait ook het olieprijsgevoelige Saoedi-Arabië goed. Toen de olieprijs in 2014 kelderde tot het laagste peil in twaalf jaar moest de Saoedische overheid 250 miljard dollar uit haar reserves putten om de economie draaiende te houden.

Wanneer de beursgang er komt, is onduidelijk. Hij was gepland voor dit jaar, maar wordt waarschijnlijk verschoven naar 2019. Mogelijk gokt de overheid op een nog hogere olieprijs, en dus een nog hogere winst.

Ondertussen hebben de Saoedi’s hun inkomsten uit Aramco nog iets beter ‘beschermd’. Aramco betaalt 50 procent vennootschapsbelasting, maar moet sinds januari 2017 ook meer royalty’s ophoesten. Tot dan betaalde Aramco 20 procent commissie op de 7 miljoen vaten ruwe olie die het per dag exporteerde. Nu moet het 20 procent afdokken op de totale productie van 10 miljoen vaten als de olieprijs onder 70 dollar blijft, 40 procent als de olieprijs schommelt tussen 70 en 100 dollar en 50 procent als de olieprijs nog hoger gaat. Dat betekent dat toekomstige investeerders in Aramco minder zullen profiteren van een stijgende oliemarkt.

Uit de cijfers blijkt ook dat Aramco bijna al zijn winst haalt uit het oppompen van olie en gas. Met raffinage verdiende het in het eerste halfjaar van 2017 amper 842 miljoen dollar. Shell en Exxon deden het met 5 en 4,7 miljard dollar raffinagewinst veel beter. Aramco wil zijn raffinagecapaciteit de volgende tien jaar verdubbelen, maar daarvoor zijn zware investeringen nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud