De rekenmeester

Bin Salman zegt ja

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Gaat het Saoedische staatsbedrijf Aramco - het grootste olieconcern ter wereld - nu wel of niet naar de beurs? En zo ja, wanneer en waar? Die vraag houdt investeerders al ruim drie jaar in de ban. Het afgelopen jaar doken meermaals geruchten op dat de in 2016 aangekondigde beursgang zou worden afgeblazen. Maar dat werd telkens ontkend.

Toch bleef die onzekerheid hangen. Zondag nam de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman in de Saoedische krant Ahsarq Al Awsat alle twijfels weg. ‘Aramco trekt in de loop van 2020, begin 2021 naar de beurs’, zei de kroonprins. ‘Waar de beursgang zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.’ Behalve naar de Saoedische hoofdstad Riyad zou Aramco volgens insiders kijken naar New York, Londen of een Aziatische beurs.

De kroonprins wil 5 procent van Aramco naar de beurs brengen en hoopt daar 100 miljard dollar mee op te halen. Dat zou het bedrijf waarderen op een duizelingwekkende 2.000 miljard dollar, meer dan het dubbele van Apple. Te veel, zeggen analisten. Na de bekendmaking van de jaarresultaten van Aramco bij de eerste obligatie-uitgifte in april schroefden ze de waardering terug tot 1.200 miljard. Dat deed niets af van de appetijt voor Aramco. De obligatie-uitgifte leidde tot een stormloop en leverde 12 miljard dollar op. Aramco wil met het geld een belang van 70 procent kopen in het Saoedische petrochemische bedrijf Sabic. Daarvoor is 70 miljard nodig.

Aramco had die obligatie niet nodig, maar zag de emissie als een oefenronde voor de beursgang. Als meest winstgevende bedrijf ter wereld boekte Aramco vorig jaar 111 miljard dollar winst, meer dan Shell, ExxonMobil, Chevron, Total en BP samen. Het staatsbedrijf zit op een berg cash en de nettoschuld bedraagt amper 5 procent van het kapitaal. Aramco lijkt daardoor beter bestand tegen de minder oliehongerige toekomst dan zijn concurrenten.

500 miljard
Aramco investeert de komende tien jaar 500 miljard dollar in aardgas en chemie.

Maar er zijn ook schaduwkanten. Aramco betaalde vorig jaar als staatsbedrijf 102 miljard dollar belastingen aan de Saoedische staat. Dat is meer dan de winst van Samsung en Apple samen. Bin Salman kreeg via het staatsbedrijf ook nog eens 56 miljard dollar aan royalty’s en 58 miljard aan dividenden. Door die hoge belastingen verdient Aramco maar 26 dollar per vat. Bij Shell en Total is dat 38 en 31 dollar.

Aramco besliste daarom vorig jaar om meer te gaan diversifiëren. Het sluit allerlei deals om een van de grootste lng-producenten ter wereld te worden. De komende tien jaar gaat het 500 miljard dollar in aardgas- en chemieprojecten pompen, naast Sabic. En het zet voor 100 miljard dollar chemieprojecten op in Maleisië, China en India. Aramco is ervan overtuigd dat de consumptie van chemische producten uit olie voor de aanmaak van plastics - vooral in Azië - in de toekomst sneller zal stijgen dan de vraag naar olie.

Dat Aramco in die diversificatie vooral de Aziatische kaart trekt, heeft ook geopolitieke redenen. De relatie tussen Saoedi-Arabië en het Xesten is niet langer zo hecht als vroeger. Amerika produceert de jongste jaren zelf meer (schalie)olie en is voor de helft minder afhankelijk van Aramco-olie. De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) te veel de olieprijzen manipuleert.

En dan is er nog de affaire Jamal Khashoggi. Saoedi-Arabië wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de moord op de Saoedische journalist die in de VS leefde en voor The Washington Post schreef. Het heeft de inschrijvers op de obligatielening nauwelijks afgeschrikt. Maar het zou wel een notering in New York kunnen hypothekeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie