De rekenmeester

Brussel (nog) niet in top tien

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De rekenmeester heeft graag dat de cijfers kloppen. Bedrijven die grote kantoorruimtes op lange termijn huren en hun brood willen verdienen door die ruimtes op korte termijn onder te verhuren via zeer flexibele formules... Het is niet meteen het businessmodel dat hem het meeste vertrouwen inboezemt. Maar het is het model achter coworking. En laat precies coworking de succesvolste vernieuwing van het voorbije decennium op de kantorenmarkt te zijn.

De wereld kan niet meer zonder kleine, flexibele kantoorruimte. De vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield inventariseerde wereldwijd 11 miljoen vierkante meter coworkingruimte. Ter vergelijking: Brussel telt 13,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte.

Ook Brussel wordt overspoeld met coworkingruimte. Vooral in de omgeving van de Louizalaan, de binnenring en de voetgangerszones in het centrum schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Toch kan je Brussel geen pionier voor coworking noemen. Brussel, de achtste grootste kantoorstad van Europa, zit niet in de top tien van de Europese coworking hotspots, de steden met volgens de vastgoedmakelaar het meeste potentieel om het in coworking te maken.

Dat Londen, Parijs, Berlijn, München en Madrid in de top tien zitten, lijkt vanzelfsprekend. Dat Stockholm, Dublin, Kopenhagen, Helsinki en Amsterdam, in tegenstelling tot Brussel, wel de top tien halen, roept vragen op. Brussel is toch de hoofdstad van Europa?

1%
Coworkingruimte vertegenwoordigt slechts 1 procent van alle kantoorruimte in de wereld.

Brussel heeft troeven voor coworking. Wat betreft het aantal afgestudeerden en de vele entrepreneurs in de technologie-, de media- of de communicatiesector en de stimulering van R&D-activiteit zit Brussel goed. Op een aantal criteria die Cushman & Wakefield hanteert als troef voor het aantrekken van coworking scoort Brussel ondermaats. Dat de nog steeds relatief lage huurprijzen en de vrij flexibele huurcontracten bedrijven minder aanzetten om voor coworking te kiezen, is niet echt een probleem. Coworking rukt nu ook op in relatief goedkopere steden. Maar het minder sterke entrepreneurschap, de trage internetsnelheid en de geringe online ondersteuning spelen Brussel parten.

Aanbieders van coworking zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Ze openen geen overbodige capaciteit als ze er niet in geloven. Op langere termijn zal hun capaciteit een beeld geven van hoe goed Brussel scoort op het vlak van coworking. Coworking vertegenwoordigt nog maar 1 procent van de totale markt. Tegenover 11 miljoen vierkante meter coworking staat nog altijd 919 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Er mag geen twijfel over bestaan: coworking zal nog veel aan belang winnen. Als Brussel een competitieve stad wil zijn, moet dat blijken uit sterke groeicijfers voor coworkingruimte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie