De rekenmeester

Canadawiet

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

‘Nederwiedewiedewiet, wiedewiedewiet.’ Ongetwijfeld heeft die hit van de Nederlandse reggaeband Doe Maar uit begin jaren 80 zich ook in uw oren gewurmd. Toch ontpopt anno 2019 niet Nederland maar Canada zich tot dé frontrunner van de boomende legale cannabisindustrie.

De reden ligt voor de hand. Als eerste geïndustrialiseerd land legaliseerde Canada op 17 oktober vorig jaar de verkoop en het recreatieve gebruik van cannabis. Al in aanloop naar die datum voltrok zich een ‘green rush’, een groene goudkoorts van grote bedrijven die op tijd een voet tussen de deur wilden en dus miljarden pompten in Canadese cannabisproducenten.

Constellation Brands, de Amerikaanse brouwer van Corona, stak in augustus vorig jaar 3,5 miljard euro in het Canadese Canopy Growth, een van ’s werelds grootste beursgenoteerde cannabisproducenten. Canopy heeft tien productiesites en een geschatte marktwaarde van 9 miljard euro.

De Amerikaanse cannabisretailer Green Growth wil nog een stap verder gaan, en droomt ervan de eerste Canadees-Amerikaanse wietspeler in de steigers te zetten. Gisteren lanceerde Green Growth een vijandig overnamebod op het beursgenoteerde Aphria, wat de Canadese cannabisproducent op 1,6 miljard euro waardeert. Een eerste bod werd vorige maand als ‘ontoereikend’ beschouwd.

1,6 miljard
Het overnamebod van Green Growth waardeert de wietproducent Aphria op 1,6 miljard euro.

De strategie van Green Growth houdt steek, want wietwatchers zijn het erover eens dat verticaal geïntegreerde cannabisbedrijven het meest winstgevend zullen zijn. Wie betrokken is van zaadje tot kassa, kan het best inspelen op wat de consument graag koopt.

De legale cannabismarkt belooft lekkers. De Canadezen, die in de kopgroep van ’s werelds grootste blowers zitten, zouden tegen 2022 zo’n 5 miljard euro spenderen aan legale cannabis. In de VS, die goed zijn voor een derde van het wereldwijde gebruik en waar het recreatieve gebruik al legaal is in tien staten en Washington DC, zou dat tegen dan oplopen tot ongeveer 19 miljard euro.

Ook de wereldwijde tabaks- en alcoholreuzen omarmen opportunistisch het Canadese groene goud. Terwijl cannabis de wind in de zeilen heeft, zien zij hun omzet slinken omdat hun klassieke producten om gezondheidsredenen steeds meer uitgespuwd worden.

Daarom betaalde Altria, de producent van de Marlboro-sigaretten, begin december 1,7 miljard euro voor een belang van 45 procent in het Canadese wietbedrijf Cronos Group. En sloot Stella Artois-brouwer AB InBev een samenwerkingsakkoord met het Canadese Tilray, dat focust op marihuana voor medisch gebruik. De monsterbrouwer wil scoren met drankjes met THC en CBD, de werkzame stoffen van cannabis.

Of het bod van Green Growth op Aphria het deze keer wel haalt, hoort u binnenkort. De aandeelhouders hebben tot 9 mei om het al dan niet te aanvaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie