De rekenmeester

Cashkampioen

Het echte verhaal achter de cijfers

FC Barcelona bewijst zich niet alleen op het veld als veel meer dan een club. De Catalaanse voetballende grootmacht haalde het afgelopen jaar een recordomzet van 990 miljoen euro. Bij de presentatie van de jaarcijfers stelde CEO Oscar Grau dat de club ervan uitgaat dat ze tegen volgend jaar de magische grens van 1 miljard doorbreekt. Geen voetbal- of andere sportclub ter wereld doet beter. De inkomsten van Barcelona zijn de voorbije seizoenen gestegen met een indrukwekkende 63 procent.

Barcelona is historisch een van de allergrootste voetbalmerken. Daaronder is de voorbije 15 jaar een hefboom gezet door een fusie met een andere voetbalmultinational op noppen. Leo Messi blijft op zijn 32ste de referentie op planeet voetbal. Met de 16-jarige Ansu Fati - zoon van ouders uit Guinee-Bissau die deze week zijn Spaanse paspoort kreeg - draait een nieuw wonderkind warm. Het talent op het veld heeft een prijs. De club torst een loonlast van ruim een half miljard.

Het financiële trackrecord oogt bijzonder indrukwekkend. Barcelona heeft het afgelopen decennium in een rotvaart schulden afgebouwd (217 miljoen euro) en eigen vermogen (+202 miljoen euro sinds het seizoen 2011-2012) opgebouwd. De nettowinst (5 miljoen euro) is relatief klein, maar de bedrijfswinst voor afschrijvingen is al jaren imposant. Daarin is Barcelona een maxiversie van de best gerunde club van België, Club Brugge. De ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen) bedroeg het voorbije jaar 179 miljoen euro. Grau gaat voor volgend jaar zelfs uit van 200 miljoen. De lage bedrijfswinst toont dus allerminst dat Barça niet rendabel is, de club is vooral aan het investeren.

Barcelona gebruikt 73 miljoen euro om te investeren in de renovatie van zijn legendarische Camp Nou-stadion. De verbouwing is een onderdeel van een groter masterplan - project Espai Barça - met een totale kostprijs van 600 miljoen. Het komt neer op de ontwikkeling van een volledige Barça-wijk rond het stadion. Die krijgt ook een digitale zone, zodat Barcelona data kan verzamelen over alle bezoekers en hun profielen, bijvoorbeeld wat ze eten, drinken en consumeren. Het biedt Barça extra opties om de kennis van zijn fans te commercialiseren, wat bijkomend ook sponsors lokt.

990 miljoen
Voetbalclub FC Barcelona boekte afgelopen seizoen een recordomzet van 990 miljoen euro. Geen sportclub doet beter.

Barcelona combineert zijn commerciële succes met een apart model. De club is nog altijd in handen van zijn ruim 150.000 socio’s. Al wordt ze als ’s werelds meest democratische profclub verslagen door de Green Bay Packers uit de American-footballcompetitie NFL. De Cheeseheads uit Wisconsin tellen ruim 360.000 aandeelhouders. Barcelona wipt wel over de Dallas Cowboys, een rivaal van de Packers, als grootste sportieve cashmachine op aarde. De Cowboys moesten het afgelopen seizoen stellen met 830 miljoen euro omzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie