Chapeau, Jean-Louis

Jean-Louis Appelmans, afscheidnemend CEO van Leasinvest Real Estate. ©rv

Onder het motto ‘Chapeau, Jean-Louis’ viert de Belgische vastgoedwereld vandaag het afscheid van Jean-Louis Appelmans, de CEO van de beursgenoteerde vastgoedgroep Leasinvest Real Estate. Niet toevallig gebeurt dat op Tour & Taxis in Brussel, de nieuwe goudmijn van haar hoofdaandeelhouder Ackermans & van Haaren en sinds kort ook voor een stukje in handen van Leasinvest.

Op de algemene vergadering gisteren waren de kleine beleggers maar met vier om de CEO uit te wuiven. De aandeelhouders mogen nochtans niet klagen. Sinds Appelmans in juni 1999 Leasinvest naar de beurs bracht, haalde de belegger die telkens zijn nettodividenden herinvesteerde een rendement van 8,2 procent per jaar. Dat is weliswaar minder dan succesvolle nichespelers als WDP en Retail Estates (waarin Leasinvest een participatie van 10% heeft), die in dezelfde periode de stap naar de beurs hebben gezet. Maar geen enkele andere bevak onderging met succes zulke grote transformaties als Leasinvest.

De startportefeuille van 174 miljoen euro (inmiddels een miljard euro) was sterk gediversifieerd: kantoren (63%), semi-industriële panden (30%) en retail (7%). 85 procent van alle gebouwen bevond zich in het Brusselse.

Toen twee jaar na de lancering de internetzeepbel barstte, schoot de leegstand in de Brusselse kantoren boven 10 procent. Appelmans werkte twee decennia om de groep minder afhankelijk te maken van kantoren, en aan de internationalisering en de uitbouw van de retail.

8,2%
CEO Jean-Louis Appelmans haalde jaarlijks een rendement van 8,2 procent voor zijn aandeelhouders.

Eind vorig jaar was retail (48%) de hoofdactiviteit van Leasinvest geworden, het was op dat vlak de dominante speler in Luxemburg. Ook de kantoorportefeuille (45%) werd meer Luxemburgs. De logistieke portefeuille (7%) ging vrijwel geheel de deur uit. ‘Chapeau voor de mensen die alles tegelijk goed kunnen doen, maar wij kunnen dat niet’, aldus Appelmans, die niet bang is van enige zelfspot.

Ondanks de zware herpositionering heeft bij Leasinvest nooit een crisissfeer geheerst. De aanwezigheid van de twee grote langetermijnaandeelhouders Ackermans & van Haaren en AXA heeft daar zeker toe bijgedragen. Maar evenzeer Appelmans’ no-nonsenseaanpak, die vaak ver te zoeken is in het vastgoed. Chapeau, inderdaad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud