Chinese shopaholic

©Bloomberg

De handen schudden met de Amerikaanse president Donald Trump, over de digitale revolutie keuvelen met de e-commercegigant Jack Ma van Alibabaen de wereldeconomie bespreken met JPMorgan-topbankier Jamie Dimon. Een beetje ondernemer springt een gat in de lucht als hij wordt gevraagd voor het Wereld Economisch Forum in Davos.

Maar Adam Tan, de CEO van het Chinese conglomeraat HNA, liet gisteren verstaan dat hij forfait geeft voor het jaarlijkse topevent van de machtigen der aarde. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd dan schouderklopjes geven aan de ‘powers that be’. Rekeningen betalen, bijvoorbeeld.

HNA, dat ontstond in de schoot van de luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines, groeide de voorbije jaren onder impuls van de Chinese miljardair Chen Feng uit tot een van ’s werelds grootste shopaholics. Sinds eind 2015 kocht HNA voor liefst 40 miljard dollar aan participaties in de meest uiteenlopende sectoren.

Of het nu om vastgoed, banken, hotels of logistieke bedrijven ging, HNA kreeg er geen genoeg van. Na 80 deals in twee jaar groeide de portefeuille uit tot 145 miljard dollar. Een jaar geleden maakte HNA zichzelf nog incontournable bij Deutsche Bank. Een andere bekende naam in de portefeuille is de hotelreus Hilton.

40
Sinds eind 2015 kocht HNA wereldwijd liefst 40 miljard dollar aan participaties.

In België is HNA de eigenaar van de bagageafhandelaar Swiss-port, de trailerverhuurder TIP en De Ster, dat plastic servies voor vliegtuigmaaltijden maakt. Als dank benoemde de Belgische overheid Tan afgelopen zomer tot ridder in de kroonorde, een eer die HNA-oprichter Chen Feng eerder al te beurt was gevallen.

De timing had beter gekund, want er hingen al serieuze donderwolken boven HNA. Om zijn shoppingverslaving te financieren stak het conglomeraat zich diep in de schulden.

Volgens de jongste schatting staat voor 90 miljard dollar aan kredieten in de boeken, waarvan 28 miljard euro aan kortetermijnleningen. Een stevig deel leende HNA bij de grootste banken van China. Maar nu Peking maatregelen neemt om te vermijden dat te veel Chinees kapitaal naar het buitenland vloeit, kan HNA die leningen veel minder snel herfinancieren dan voordien.

Eerder deze week raakte bekend dat de groep een rente van bijna 12 procent moet betalen op obligaties met een looptijd van een jaar. Ook andere uitstaande schulden worden steeds kritischer bekeken. In november verlaagde het agentschap S&P zijn rating voor HNA omdat het zich zorgen maakte over de enorme schuldpositie.

Dat de Amerikaanse en de Europese toezichthouders zich steeds meer vragen stellen bij de controlestructuur over HNA maakt het voor de groep nog moeilijker om een aantrekkelijke rente op zijn schulden te onderhandelen. Om zijn liquiditeitspositie veilig te stellen, kondigde Tan in december al aan dat hij voor 6 miljard dollar aan participaties wil verkopen. Sindsdien ging al kantoorvastgoed op toplocaties in New York, San Francisco en Londen de deur uit.

Gisteren zette HNA ook zijn belang in de Spaanse hotelgroep NH Hotels in de etalage. Het heeft er alle schijn van dat dat nog maar het begin is van de Chinese solden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud