Advertentie

CORBION | Zure melk

Tenzij u een belegger bent en tuk op middelgrote Nederlandse aandelen, is de kans groot dat u nog nooit van Corbion hebt gehoord. Toch komt u meer in aanraking met de producten van dit Amsterdamse bedrijf dan u zou denken.

In het potje yoghurt dat u vanochtend uitlepelde of in het ijsje waarop u zichzelf afgelopen weekend trakteerde, zit doorgaans melkzuur verwerkt. Klinkt allesbehalve smakelijk, maar melkzuur - u herkent het aan de code E270 op de verpakking - zorgt ervoor dat voedingsproducten langer bewaard kunnen blijven. En laat melkzuur produceren nu net de kernactiviteit van Corbion zijn.

Het Nederlandse bedrijf is gegeerd. Gisteren schoot de beurskoers van de producent van voedingsingrediënten als een raket de lucht in, nadat het financiële vakblad Wall Street Wires had bericht dat een overnamebod van 35 euro per aandeel was gelanceerd. Wie de bieder is, werd niet bekendgemaakt. Maar volgens Wall Street Wires zou Corbion het hard willen spelen en minstens 40 euro per aandeel eisen. Dik 14 euro boven de koers van woensdag dus. Corbion zelf weigerde gisteren commentaar te geven op het nieuws. Maar daar trokken beleggers zich niks van aan. Op de beurs van Amsterdam schoot het aandeel prompt 11,6 procent de hoogte in naar 29,39 euro.

Dat hoeft volgens analisten niet te verbazen. Corbion werd eerder al genoemd als overnameprooi. De branche van voedingssupplementen is ook volop aan het consolideren. De voedingstak is veruit de grootste van het bedrijf. Van de 911,3 miljoen euro omzet die Corbion vorig jaar realiseerde, was 676,6 miljoen euro afkomstig uit die tak.

Maar de Nederlanders ontwikkelen ook andere producten op basis van melkzuur, en die interesseren de markt eveneens heel erg. Denk aan oplosbare draad om wonden te hechten, cosmetica of zelfs toepassingen voor elektronica. Die tweede divisie groeit momenteel sneller dan Corbions voedingstak.

12%
Het aandeel Corbion schoot gisteren bijna 12 procent hoger na overnamegeruchten.

Het meeste potentieel ziet de markt evenwel in PLA, biologisch afbreekbare plastic. Dat product kan uitgroeien tot een alternatief voor traditionele plastic uit aardolie. Al kost het nog handenvol geld om PLA te ontwikkelen. Om die reden startte Corbion eerder dit jaar een joint venture met de Franse oliereus Total. Overigens: Corbion is zeker niet het enige bedrijf dat brood ziet in PLA. Het Belgische Galactic, dat deels in handen is van de holding Bois Sauvage, werkt ook volop aan PLA. Net als Corbion werkte het daarvoor tot voor kort samen met Total, maar de Fransen besloten om dat partnership stop te zetten ten voordele van de Nederlanders. Enigszins begrijpelijk. Volgens analisten domineert Corbion meer dan de helft van de melkzuurmarkt. Het Belgische Galactic heeft een marktaandeel van minder dan 10 procent.

De overnamespeculatie rond Corbion is goed nieuws voor de aandeelhouders van het Belgische Quest for Growth. De Leuvense investeringsmaatschappij heeft een flink pakket Corbion-aandelen in portefeuille dat eind mei 4,05 miljoen euro waard was. Dankzij de hausse van het aandeel is dat pakket in drie weken 343.000 euro duurder geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud