CVC | Rijke barbaren

©RV DOC

Private-equitygroep CVC vestigde donderdag een record door met een nieuw fonds 16 miljard euro op te halen. De 'barbaren', zoals ze in de jaren 1980 bekend werden door hun overname van RJR Nabisco, hebben weer zakken vol geld.

Het gevecht dat in de jaren 80 geleverd werd voor de overname van het tabaks- en voedingsconglomeraat RJR Nabisco werd vereeuwigd in het boek ‘Barbarians at the Gate’ (Barbaren aan de poort). Het is verplichte lectuur geworden voor wie wil weten hoe private-equityfondsen tewerk gaan.

Indertijd gebruikten die ‘barbaren’ technieken die uitzonderlijk waren. Vandaag zijn investeringsfondsen gemeengoed en aarzelen gevestigde industriële bedrijven niet om dezelfde technieken te hanteren. Denk aan de biergroep AB InBev, die de met pakken schulden gefinancierde overname van Anheuser-Busch in 2008 in een recordtempo verteerde via een kapitaalverhoging en kille desinvesteringen.

Een van de grootste spelers in de private-equitywereld is CVC. Die letternaam - in de barbaarse eighties onstaan als Citicorp Venture Capital - doet bij sommigen allicht geen belletje rinkelen. Misschien kent u de Britse groep beter als (ex-)aandeelhouder van bedrijven als Massive, Mister Minit, Continental Foods (Devos Lemmens), Formula One (de organisator van formule 1-wedstrijden) en Samsonite.

CVC vestigde donderdageen record: het haalde met zijn zevende Europees fonds liefst 16 miljard euro op. Het overgrote deel komt van grote investeerders (pensioenfondsen, staatsinvesteringsfondsen, verzekeraars, heel rijke particulieren, enzovoort). Zij moesten minimum 20 à 25 miljoen euro op tafel leggen om toegelaten te worden tot het kransje aandeelhouders. Het verzamelde bedrag had nog groter kunnen zijn: er stonden naar verluidt genoeg kandidaten in de rij om 25 à 30 miljard euro op te halen. Sinds de start in 1981 haalde de private-equityreus in totaal 107 miljard dollar (95 miljard euro) op.

107 miljard
CVC haalde sinds zijn oprichting in 1981 107 miljard dollar op via zijn fondsen.

Topfondsen als die van CVC bieden hun investeerders jaarrendementen van dik 10 procent aan en zien daardoor miljarden binnenstromen. Volgens Financial Times halen alle CVC-fondsen samen een gemiddeld jaarlijks nettorendement van 20 procent. Geen enkele andere belegging kan daaraan tippen.

CVC is niet de enige private-equityspeler die miljarden ophaalt. Vorige week werd bekend dat het Japanse telecom- en internetbedrijf Softbank met zijn Vision Fund 93 miljard dollar had opgehaald voor techdeals. Bij de grootste investeerders zitten Apple, de chipreus Qualcomm, de computeronderdelenfabrikant Foxconn , het technologiebedrijf Sharp maar ook de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, dat niet minder dan 45 miljard dollar op tafel legt. Vorig jaar haalden private-equityfondsen in Europa 74,5 miljard euro op, ruim een derde meer dan het jaar ervoor. De fondsen worden tezelfdertijd groter.

De barbaren staan dus met veel geld aan de poort. En dat geld moet doelwitten vinden. Verkopers weten dat en spelen daarop in. Daardoor lopen de prijzen bij overnames op. Voor spelers als CVC bestaat de kunst erin in Europa aanwezig te zijn in meerdere landen en selectief te blijven om hoge rendementen te kunnen blijven afleveren. Want zelfs voor barbaren loont niet elke poort de moeite om in te beuken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud