Advertentie

De club van 1 miljard

©BELGAIMAGE

Hoe kan het dat bedrijven die amper omzet draaien en zwaar moeten investeren in peperdure patiëntentesten voor medicijnen in volle ontwikkeling toch een beurswaarde van 1 miljard euro (of meer) opgekleefd krijgen? De vraag rijst eens te meer nu ook het Amsterdamse biotechbedrijf Uniqure, na eerder al het Belgisch-Nederlandse Galapagos, erin geslaagd is die grens te doorbreken.

In de wondere biotechwereld is zoiets perfect mogelijk, zeker als beleggers volop vertrouwen hebben in de belofte van revolutionaire geneesmiddelen. Middelen die, soms op erg lange termijn, baanbrekend kunnen zijn voor aandoeningen die veel mensen treffen. Maar evenzeer weesgeneesmiddelen, voor zeldzame ziektes waar geen andere behandeling voor bestaat.

Beleggers kunnen bij zulke toekomstscenario’s best veel geduld opbrengen, verlekkerd als ze zijn op de geraamde piekverkopen als de middelen op de markt komen. In weesgeneesmiddelen ontwaren ze de échte heilige graal in biotechland. Ze zien die als een reden om zowat eender welke prijs op het bedrijf te kleven.

Getuige daarvan is de recente koersstijging van Uniqure. Zijn experimentele gentherapie tegen de bloedziekte hemofilie B draagt de belofte van een veel sterkere stollingsfactor in zich, wat van groot belang kan zijn voor hemofiliepatiënten.

1,1 miljard
Het biotechbedrijf Uniqure is met 1,1 miljard euro beurswaarde lid van een select clubje.

Uniqure slaagde er deze maand in om bijna 150 miljoen dollar aan nieuw kapitaal binnen te rijven op de Amerikaanse Nasdaq-beurs, aldus het Nederlandse Het Financieele Dagblad deze week.

Galapagos - dé vaandeldrager van de biotech in de Lage Landen, met hoofdzetel in Mechelen - houdt beleggers dan weer een veelvuldige jackpot voor.

Enerzijds omdat het met filgotinib, zijn veelbelovende kandidaat-medicijn tegen onder andere reuma, mogelijk een grote markt op haar kop kan zetten. Die onderzoeken zouden in 2019 afgerond moeten zijn.

Anderzijds kon Galapagos ook al veelbelovende onderzoeksresultaten voorleggen van zijn nieuwe medicijn dat de progressie van de dodelijke longziekte IPF stopt. Analisten dichten ook de onderzoeken rond de taaislijmziekte flink wat potentieel toe.

De belegger spreekt klaar en duidelijk zijn vertrouwen uit. Het aandeel Galapagos steeg sinds december vorig jaar met 16,6 procent. Het bedrijf heeft inmiddels al een beurswaarde van 4,4 miljard euro.

Dé jackpot voor elk biotechbedrijf is groen licht krijgen voor de enige wereldmarkt die er echt toe doet: de Verenigde Staten.

Vraag dat maar aan het beursgenoteerde Argenx, dat er vorig jaar de erkenning van weesgeneesmiddel kreeg voor zijn kandidaat-medicijn tegen een zeldzame spierziekte.

Onder andere die erkenning - in een Amerikaanse markt die goed is voor 60.000 patiënten - hielp de Argenx-koers vorig jaar meer dan verdrievoudigen. De beurswaarde steeg van 679 miljoen euro begin december naar 2,63 miljard euro vandaag.

Of hoe beleggers in biotech met plezier hun blik op de einder richten. Geduldig wachtend op het manna dat ooit uit de hemel moet vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud