Redacteur Ondernemen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

Telecom is al lang niet meer de ideale defensieve belegging voor de goede huisvader. De sector verloor dit jaar 18 procent van zijn waarde. Alleen de banken doen het nog slechter. In ons land is Proximus de rode lantaarn in de telecomsector met - sinds 1 januari - bijna 14 procent verlies. Telenet en Orange Belgium (het nieuwe Mobistar) beperken de schade tot zowat 7 procent.

Ons dataverbruik blijft maar toenemen, net als de maandelijkse bijdrage voor telefonie, internet en digitale televisie. Waarom staat telecom dan zo onder druk? Samengevat: zware investeringen, minder roaminginkomsten en meer concurrentie.

Als de leveranciers van telefonie (mobiel en vast), internet en televisie elkaar niet de loef afsteken met scherpe prijzen wordt hun wel de duvel aangedaan door alternatieve spelers als Netflix en Facebook (Whatsapp, Messenger). Die kunnen hun diensten veel goedkoper tot zelfs gratis aanbieden omdat ze dat doen via het internet. Dat ontslaat hen van investeringen in vaste en mobiele netwerken die ze gebruiken als doorgeefluik van hun diensten.

©Mediafin

Om niet als ‘domme datapijp’ te worden weggezet, hebben de ‘klassieke’ operatoren massaal in televisiecontent geïnvesteerd, teneinde hun klanten aan zich te binden in plaats van ze te zien weglopen naar Netflix en co.

Boven op de uitgaven aan films, series en de almaar duurdere sportrechten komen de zware investeringen in de upgrade van vaste en mobiele netwerken om de immer meer datavretende klant tevreden te houden. Tel daarbij de teruglopende inkomsten uit spraak, en veel cash blijft er niet over om uit te keren. De telecombedrijven hebben dus hun royale dividendbeleid van weleer een halt toegeroepen.

Dat brengt ons bij Proximus. Belgiës grootste telecomoperator houdt zijn dividend al drie boekjaren op rij stabiel op 1,50 euro bruto. CEO Dominique Leroy hield het in haar vooruitzichten bij een ‘lichte stijging’ van omzet en winst - te lauw om beleggers warm te maken.

-14%
Met een verlies van bijna 14 procent zit Proximus dit jaar bij de slechtst presterende Bel20’ers.

Tegelijk pompt de groep dit jaar 950 miljoen euro in haar netwerken en verliest ze 28 miljoen euro omzet en winst door de Europese afbouw van de roamingtarieven.

Last but not least ervaart Proximus na twee rustige jaren weer meer druk uit de hoek van Telenet en Orange Belgium, ook op de markt van kleine en middelgrote ondernemingen. De eerste heeft zich versterkt met het mobiele netwerk van BASE, terwijl het nieuwe Mobistar zijn klanten nu ook digitale televisie aanbiedt via het netwerk van Telenet.

Nadat ze Proximus vorig jaar voor het eerst in tien (!) jaar - de iPhone bestond nog niet - weer deed groeien, ontbreekt het CEO Leroy dus niet aan uitdagingen voor de komende jaren. Alleen als ze die tot een goed einde brengt, komt de hoogste koers sinds haar aantreden begin 2014 (35,67 euro) weer binnen bereik. Met een koers rond 25 euro is de Leroy-bonus geslonken van 67 tot minder dan 20 procent.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud