De Geit van L.A.

Lebron James. ©AFP

‘Nu heeft Los Angeles een God én een koning.’ In zijn typische tongue-in-cheektoontje feliciteerde de uitbollende voetbalster Zlatan Ibrahimovic op Twitter de basketbalster LeBron James met zijn komst naar Los Angeles. Na weken speculatie is de meest veelbesproken overstap uit de recente sportgeschiedenis een feit.

‘King’ James - in de VS is niet Zlatan maar de zwarte basketter echt God - verlaat na vier seizoenen de Cleveland Cavaliers in zijn thuisstaat Ohio voor de Los Angeles Lakers. Hij gaat er de komende vier seizoenen 154 miljoen dollar, ruim 132 miljoen euro, verdienen. Voor de NBA-leek: James, een patser van 2,03 meter en 113 kilo, koppelt de kracht van Romelu Lukaku aan de technische brille van Eden Hazard. Om maar te zeggen: hij is buitenaards goed, net omdat hij als zwaargewicht in staat is te bewegen als een antilope.

Zijn loon van 33 miljoen euro zet hem naast James Harden, de scoremachine van de Houston Rockets, die met een zesjarige deal van bijna 200 miljoen euro tot nu het duurste contract in de geschiedenis van de Amerikaanse basketcompetitie NBA had. Inclusief sponsordeals verdient James dit jaar volgens het zakenblad Forbes 74 miljoen euro. Dat is minder dan de 93 miljoen van Cristiano Ronaldo en de 96 miljoen van Lionel Messi, de nummers 2 en 3 op de ranglijst.

De absolute grootverdiener is de Amerikaanse bokser Floyd Mayweather, die aan zijn veelbesproken gevecht met de Ierse kooivechter Conor McGregor, zelf goed voor 77 miljoen, bijna een kwart miljard euro overhield.

154 miljoen
In vier seizoenen gaat basketbalster LeBron James 154 miljoen dollar verdienen in L.A.

De verhuis van James is meer dan zomaar een transfer. Het is een fusie tussen een wereldmerk op sneakers en een multinational in sportief verval. De Lakers misten afgelopen seizoen voor de vijfde keer de play-offs, de cruciale knockoutfase van een slopend seizoen met 82 matchen per team, een primeur voor de superclub uit de grootste stad van de Amerikaanse westkust.

Net als de stad zelf hebben de Lakers een traditie van sterren, die zowat elk NBA-tijdperk overspant: van Wilt Chamberlain over Kareem Abdul-Jabbar, Earvin Magic Johnson, Shaquille O’Neal tot Kobe Bryant. De komst van James is het gevolg van een entente met de huidige voorzitter Magic Johnson, die een blik jong talent wil aanvullen met de 33-jarige megaster om van de Lakers opnieuw een titelpretendent te maken. Ondanks de sportieve malaise blijven de Lakers een cashmachientje, met een omzet van 319 miljoen euro en een waarde van 2,85 miljard euro. Daarmee zijn de Lakers na de New York Knicks (3 miljard) het meest waardevolle NBA-team.

In de ranglijst van mondiale sportteams staan de Lakers negende. Het meest waardevolle team zijn de Dallas Cowboys in het American Football (3,6 miljard). De eerste voetbalclub is Manchester United, met een beurswaarde van ruim 3 miljard.

James is ondanks een rijkgevuld palmares - hij won drie NBA-titels - hongerig naar succes. In de VS woedt een hevig debat over wie de GOAT is, de Greatest of All time, hij of Michael Jordan. Die geldt met zes titels op evenveel finales nog altijd als de enige echte basketgod, terwijl James met drie op negen een gewone sterveling blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect