column

De kolibrie brengt op

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

De Rekenmeester bladert al eens graag door de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Een saaie bezigheid, inderdaad. Al leidt ze af toe tot interessante nieuwtjes.

Neem nu de jongste akte van Hummingbird Ventures, het geesteskind van Barend Van den Brande en Frank Maene. Het durfkapitaalfonds werd in 2010 opgericht en kreeg met Hummingbird Ventures II al een opvolger. Zes jaar na de oprichting is de periode om de vruchten van de investeringen te verdelen onder de aandeelhouders al aangebroken.

En zo geschiedt. Hummingbird Ventures keerde onlangs 2,2 miljoen euro uit aan zijn investeerders. Maar daar blijft het niet bij. Een goede zes maanden geleden hadden die aandeelhouders al recht op 8,4 miljoen euro. Die uitkering bleef tot nu toe onder de radar. In totaal gaat het dus om 10,6 miljoen euro.

10,6 miljoen
Hummingbird Ventures keerde in twee keer 10,6 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders.

Wie zijn de begunstigden? Een rist Belgische en Nederlandse investeerders, waaronder de Woestijnvissers Wouter Vandenhaute en Erik Watté, durfkapitalist Michel Akkermans (ex-Clear2Pay) en Dries Van Canneyt (ex-Unilin), maar ook serieondernemer Kristof De Spiegeleer, Jacques Pollet (Pollet Water Group) en Stefan Grosjean, de CEO van de start-up Smappee.

Doordat het fonds Big Bang Ventures II wordt vereffend, hebben sommigen onder hen - Vandenhaute, Watté en Michel Akkermans, maar ook Christian Dumolin (Koramic), Jan De Clerck (Domo) en Paul Thiers (ex-Unilin) - als aandeelhouders nog zicht op bijkomende uitkeringen.

Voor wie niet meer kan volgen: Hummingbird Ventures I en II zijn de opvolgers van de twee Big Bang-fondsen. In 2014 kwam er nog een nieuw fonds bij: het Hummingbird Opportunity Fund, bedoeld om beloftevolle bedrijven langer in portefeuille te houden en in hun groei te kunnen volgen.

Van den Brande en Maene hebben hun speelveld nooit beperkt tot België, Nederland of West-Europa, maar mikken ook op technologiebedrijven in Turkije, het Midden-Oosten en zelfs Noord-Afrika.

Hummingbird Ventures investeerde in totaal in zo’n twintig bedrijven, waaronder meerdere keren in Turkije, onder meer in de online bloemenverkoper CicekSepeti en de onlinespelletjesmaker Peak Games. Het heeft ook een participatie in Jordanië in MarkaVIP, een luxewinkel voorbehouden voor leden. In België zit of zat Hummingbird in Racktivity (energiebeheer voor datacentra), Amplidata (opslagsystemen big data) en Dacentec (bouw en beheer datacentra).

Ook al ontlenen de fondsen hun naam aan een van de kleinste vogeltjes ter wereld - de kolibrie - toch zijn ze alomtegenwoordig.

Lees verder

Gesponsorde inhoud