De rekenmeester

De niet zo reële economie

Het echte verhaal achter de cijfers

De cashberg van de Antwerpse investeringsmaatschappij Gimv is het afgelopen boekjaar (2018-2019) gesmolten als sneeuw voor de zon. Eind maart 2018 zat nog 380 miljoen euro in de kluis aan de Karel Oomsstraat. Twaalf maanden later ‘maar’ 277 miljoen.

Waar is die 103 miljoen euro naartoe? Aan de investeringen ligt het niet. Het bedrag dat Gimv daar vorig jaar in pompte (189 miljoen), wordt in het kasstroomoverzicht gecompenseerd door de opbrengst van de desinvesteringen (196 miljoen).

Een deel van het antwoord zit bij het dividend. Dat bedroeg 2,5 euro bruto per aandeel of in totaal 63,6 miljoen euro. Daar vloeide 17 miljoen van naar de Vlaamse overheid, de referentieaandeelhouder van de investeringsmaatschappij.

Ook zijn er de vaste jaarlijkse kosten. Maar nieuw is dat Gimv bijna 40 miljoen euro uitkeerde aan zijn medewerkers. Dat bedrag staat in de rubriek ‘investeringen in dochterondernemingen’. Bijna de helft van de 103 miljoen die uit de Gimv-kluizen verdween, vloeit dus niet naar de reële economie.

2,5
Het brutodividend van Gimv bleef stabiel op 2,5 euro per aandeel. De totale uitkering bedraagt 63,6 miljoen euro.

Die dochterondernemingen zijn speciale beestjes. Het gaat om co-investeringsvennootschappen (CIV), vehikels waarin Gimv-medewerkers participeren. Die investeren samen met Gimv in bedrijven. Een deel van de meerwaarden die bij een exit op de betrokken bedrijven worden gerealiseerd, stroomt zo naar een aantal Gimv-medewerkers. Het was van 2012-2013 geleden dat Gimv nog geld in de CIV’s stopte, leren de jongste jaarverslagen. Toen ‘investeerde’ Gimv er 10 miljoen in.

De investeringsmaatschappij maakte gisteren ook haar resultaten over het gebroken boekjaar 2018-2019 bekend. Ze krikte de nettowinst licht op tot 112 miljoen of 4,41 euro per aandeel. Het eigen vermogen steeg ook licht tot 1,32 miljard euro of 52 euro per aandeel. Met andere woorden: bij de huidige beurskoers, 53,10 euro, noteert het aandeel tegen een premie van zo’n 2 procent op de boekwaarde. De belangrijkste nieuwe investeringen waren de hamburgerketen Ellis Gourmet Burger, de specialist in medische hulpmiddelen Medi-Markt en het biotechbedrijf Camel-IDS. In totaal investeerde Gimv 189 miljoen euro - dat zijn nieuwe, maar ook opvolginvesteringen.

De exits, voor een totaal van 196 miljoen, betroffen onder meer het medische bedrijf Oldelft en de producent van champignoncompost Walkro. Een groot deel van dat bedrag - 70 miljoen - komt evenwel van uitkeringen van fondsen van derden. Omdat Gimv die activiteit aan het afbouwen is, kan het op termijn alleen via klassieke desinvesteringen cashen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie