De rekenmeester

De pef is uit de fles

Het echte verhaal achter de cijfers

Redactrice Ondernemen

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium geeft te kennen opnieuw een partner te zoeken voor zijn peffabriek. Pef (polyethyleenfuranoaat) is het nieuwe pet (polyethyleentereftalaat). Met een nieuw procédé wordt plastic gemaakt uit biomassa in de plaats van uit olie. Waardoor pef makkelijker te recycleren is, en dus groener is dan pet.

Avantium had tot voor kort een deal met de Duitse chemiereus BASF voor pef. Ze gingen in Antwerpen samen een fabriek voor pefflessen bouwen. De ambitie? 50.000 ton bioplastic per jaar of zo’n 2 miljard drinkflessen per jaar. Het equivalent van wat Coca-Cola elke dag in zijn eentje gebruikt. Wereldwijd ligt de vraag naar petflessen voor de drankindustrie op 60 miljoen ton pet per jaar.

Maar de vriendschap bleef niet duren, en Avantium moet sinds begin dit jaar alleen verder. Tom van Aken, de CEO van Avantium, vertelde in Het Financieele Dagblad dat het water tussen BASF en zijn bedrijf te diep was. Hij had het over ‘een chemische reus die heel conservatief en risicomijdend is’, terwijl Avantium een startend en innoverend bedrijf is dat focust op onderzoek. Dat is ook de zwakte van Avantium: het ontbeert de technische en financiële armslag om de fabriek zelf te bouwen.

Wim Hoste, financieel analist van KBC Securities, becijferde dat Avantium eind vorig jaar een cashpositie van 80 à 85 miljoen euro had. Om de 51 procent van BASF in hun joint venture Synvina terug te kopen betaalt Avantium 13,7 miljoen euro aan BASF. Met daarbovenop 3,7 miljoen euro voor de apparatuur die voor Synvina is aangeschaft. Rest een dikke 60 miljoen euro. Aangezien Avantium jaarlijks zo’n 20 miljoen euro verbrandt, heeft het dus nog voor drie jaar geld.

50.000
Avantium en BASF hadden de ambitie jaarlijks 50.000 ton bioplastic te maken.

Vandaar de zoektocht naar een partner. Ook al is er keuze genoeg - denk aan petproducenten of aan chemiespelers tout court - Avantium moet wellicht zijn ambities herzien. De fabriek die Avantium en BASF wensten te bouwen, was begroot op 250 à 300 miljoen euro. Een aanzienlijke investering, die roept om een investeerder met diepe zakken.

De kans dat die fabriek nog in Antwerpen wordt gebouwd, is gesmolten als sneeuw voor de zon. BASF was van plan de productie van bioplastic een plekje te geven op zijn site in Antwerpen, maar Avantium is daar niet meer welkom. 50 jobs gaan mee in rook op.

Van Aken stelt in het interview dat hij niet langer mikt op flessen, maar op speciale toepassingen, zoals filmlagen voor elektronica of medische verpakkingen. Die brengen meer op, waardoor het bedrijf ondanks de kleinere volumes toch sneller winstgevend zou kunnen zijn. ‘Eigenlijk is dit maar een tussenoplossing’, vindt Hoste. ‘Het ultieme doel blijft licenties op hun technologie te verkopen.’ Zodat drankenproducenten zoals Coca-Cola kunnen inzetten op bioplastic.

Avantium heeft door het afhaken van BASF veel van zijn credibiliteit verloren. Of het nog een toekomst heeft en de beurskoers zich herpakt, hangt van die nieuwe partner af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie