Redacteur Beleggen

De Oost-Vlaamse luierfabrikant Ontex worstelt al met een aantal zwak presterende valuta in zijn activiteitenportefeuille. En daar komt - met dank aan Trump - nu de Mexicaanse peso bovenop.

Fijn, even wat Trump-vrij nieuws tussendoor. Dat was het eerste wat door onze gedachten ging toen we om 7 uur het kwartaalrapport van Ontex voor de kiezen kregen. Yeah, right.

Blijkt The Donald dwars over het groeipad van Ontex te staan. Net op het ogenblik dat de luierfabrikant zijn rapport publiceerde, ging de Mexicaanse peso in vrije val. 1 euro leverde na de verkiezing van Trump 23 peso op, tegenover 20 peso toen de Europeanen dromend van president Hillary Clinton gingen slapen.

Dat zit zo: beleggers houden het graag simpel. En dus reduceerden ze in hun onnavolgbare kuddegeest de match Clinton-Trump tot één transactie: Clinton voor in de peilingen? Koop de peso. Trump voor? Dumpen die handel. Want ook al zal het nog even duren voor Mexico enthousiast met eigen peso’s de door Trump gevraagde muur begint te bouwen, de redenering op Wall Street is dat Mexico de handel met de noorderbuur overnight zowat tot nul gereduceerd zal zien.

Het was gisterochtend dus niet het moment om een passage over de peso in eender welk persbericht te smokkelen, nu ‘peso’ de populairste zoekterm is bij robotbeleggende hedgies. ‘De stijging van de koers van de euro ten opzichte van de peso verminderde de bijdrage in euro van de omzet en de recurrente ebitda van Grupo Mabe’, stipte Ontex aan.

Lap. Nóg een tuimelende munt. Net wat de globetrottende Oost-Vlamingen níét nodig hadden. Want ook al is de roebel gestabiliseerd, door het mijnenveld van de geopolitiek zitten er met het Britse pond, de Poolse zloty, de Turkse lira én de Algerijnse dinar nog voldoende tuimelende exemplaren in de Ontex-portefeuille.

35 miljoen
Tuimelende ponden, zloty’s, lira’s en andere dinars roomden al 35 miljoen van Ontex’ bedrijfswinst af.

Die collectie krimpende munten roomde de bedrijfswinst voor afschrijvingen over de eerste negen maanden met 35 miljoen af. Toch blijft er een plus van 16 procent, tot 186,5 miljoen.

Een stijging die er echter louter dankzij Grupo Mabe komt. Dat is de Mexicaanse luierproducent waar Ontex eind 2015 314 miljoen euro voor neertelde en die sinds 1 maart in de boeken meetelt. Een deal die - zie onze worp van 7 november 2015 - steek houdt, maar door president Trump een stuk minder indrukwekkend oogt.

©MEDIAFIN

Ter illustratie: over 2015 zou 100 peso omzet Ontex gemiddeld 56,90 euro opgeleverd hebben. Over 2016 levert diezelfde 100 peso gemiddeld nog 48,80 euro op. Dat is een forse 14 procent minder.

CFO Jacques Purnode stipte op de telefonische conferentie met analisten aan dat Ontex de blootstelling aan de peso indekt, maar erkent dat dat ‘alleen op korte termijn soelaas biedt’. ‘We verkopen luiers, we zijn geen valutaspeculanten’, zei hij nog.

Meteen rijzen vragen voor 2017. Dan dreigen het pond en de peso een hap uit de omzet en de winst te nemen. Daar komt bij dat Ontex waarschuwt dat de grondstoffenprijzen vanaf volgend jaar eerder een kop- dan een rugwind zullen vormen. Niet geruststellend. Te meer omdat de organische groei - zonder overnames en wisselkoersen - door de prijzenslag van merkproducenten als P&G al tot nul is gereduceerd (zie grafiek).

Eén troost: ons Bloomberg-scherm zegt ons dat de Algerijnse dinar gestabiliseerd is. Maar of dat volstaat om Trump te compenseren...

©Tijd Multimedia

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud