De rekenmeester

De ruimte in met Boeing

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De droom van ruim 600 puissant rijke klanten van Virgin Galactic om een ruimtetrip te maken komt weer een stap dichter. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing pompt, via zijn durfkapitaalarm HorizonX Ventures, 20 miljoen dollar in Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf dat in 2004 werd opgericht door de excentrieke Britse ondernemer Richard Branson. Via die investering verwerft Boeing, een belangrijke private onderaannemer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor het ruimtestation ISS, een minderheidsbelang in Virgin Galactic.

Eerder dit jaar raakte al bekend dat het beursgenoteerde Social Capital Hedosophia, opgericht door Chamath Palihapitiya, een durfkapitalist uit Silicon Valley, 800 miljoen dollar stopt in Virgin Galactic in ruil voor een belang van 49 procent.

Het ruimtevaartbedrijf bevestigde gisteren dat het voor eind dit jaar naar de beurs wil trekken. Virgin Galactic en Social Capital fuseren, waarbij de notering van Social Capital behouden wordt. Zo kan Virgin Galactic snel naar de beurs en kan het de eerste genoteerde ruimtevaartorganisatie worden.

Virgin geeft aan dat het al ruim 1 miljard dollar pompte in zijn ruimteprogramma. Vorig jaar trok Branson zijn handen nog af van een potentiële investering van dezelfde grootteorde van Saoedi-Arabië, na forse internationale kritiek op de rol van het regime bij de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi.

603
Eind juni hadden al 603 klanten uit 60 landen zich kandidaat gesteld voor een ruimtevlucht van 90 minuten.

Aan kandidaat-ruimtereizigers hebben Branson en Virgin Galactic in elk geval geen gebrek. Eind juni hadden al 603 klanten uit 60 landen zich kandidaat gesteld. Zij tellen elk 200.000 dollar (of zo’n 182.000 euro) neer voor een ruimtevlucht van 90 minuten. Branson wil zelf ook mee met de eerste vlucht. Hij is er nog altijd van overtuigd dat de eerste toeristentrips in de ruimte volgend jaar beginnen, benadrukte hij gisteren.

Al heeft Branson het speelveld niet voor zich alleen. Hij is al een tijd in een race verwikkeld met twee collega-miljardairs: Jef Bezos en Elon Musk. Het ruimtebedrijf van Amazon-stichter Bezos heet Blue Origin, dat van Tesla-stichter Musk SpaceX.

Waarnemers verwachten dat korte ruimtereizen maar een eerste stap zijn en dat ruimtetoestellen voor langeafstandsreizen op termijn een alternatief vormen voor vliegtuigen. Op lange termijn droomt Virgin Galactic er dan ook van luchtvaartpassagiers met hoge snelheden de wereld rond te laten reizen.

Meer nog dan de bescheiden investering van 20 miljoen dollar is de toenadering tussen Boeing en Virgin Galactic van strategisch belang. De deal positioneert beide bedrijven om de markt te verkennen voor vliegtuigreizen met supersonische snelheden, boven de atmosfeer van de aarde. ‘De investering van Boeing is een katalysator voor een bredere en diepere samenwerking’, zei George Whitesides, de CEO van Virgin Galactic.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie