Dealmaken deluxe

©AFP

Een goede belegger is er een die steeds zijn huiswerk maakt, luidt de aloude beurswijsheid. Daar heeft de Rekenmeester niet veel aan toe te voegen. Behalve dan dat beleggers die interesse hebben in de comeback van Dell op Wall Street de komende dagen wel heel veel huiswerk moeten maken. Want de beursgang die Michael Dell (foto), de topman van het gelijknamige Amerikaanse technologiegigant, in de steigers heeft gezet is allesbehalve eenvoudig.

Flashback naar september 2013. Na een epische strijd met beleggersactivist Carl Icahn slaagt Michael Dell, die de pc-bouwer 34 jaar geleden uit de grond stampte, er eindelijk in om zijn kind van de beurs te halen.

Dell wil weg van Wall Street om het bedrijf in alle luwte te kunnen omvormen van een pure pc-fabrikant naar een veel bredere leverancier van IT-diensten. Die omschakeling was nodig omdat Dell lange tijd geen antwoord had op de revolutie die Apple had ontketend met de iPhone en de iPad.

Samen met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Silver Lake legde Dell toen 24,9 miljard dollar op tafel om de beursexit mogelijk te maken.

70,1 miljard
Dell haalde zijn bedrijf in 2013 voor 24,9 miljard dollar van de beurs. Intussen bedraagt de waardering maximaal 70,1 miljard dollar.

Dell hield ook woord. Samen met Silver Lake richtte de producent van pc’s en servers zijn pijlen op andere markten. In 2016 betaalde Dell 67 miljard dollar voor de dataopslagspecialist EMC. Sindsdien gaat het bedrijf ook door het leven als Dell Technologies. Dankzij die overname verwierf Dell ook een controlebelang in VMware, dat visualisatiesoftware maakt waarmee datacenters efficiënter kunnen werken. De manier waarop die overname toen werd gefinancierd, blijkt nu ook centraal te staan in de comebackplannen.

De groep geeft de resterende aandeelhouders van VMware immers de kans om ‘tracking stocks’ in het bedrijf om te ruilen voor 109 dollar cash of nieuw uit te geven aandelen Dell. Die tracking stocks zijn aandelen zonder stemrecht die wel recht geven op een winstdeelname en die gewoon op de beurs verhandeld worden.

Met de aandelenruil slaat Dell meerdere vliegen in een klap. Allereerst maakt ze de aandeelhoudersstructuur een pak helderder. Na de operatie zou tussen 20,8 en 31 procent van Dell Technologies in handen zijn van de voormalige aandeelhouders van VMware, de rest in handen van Michael Dell en Silver Lake. Ten tweede heeft Dell zo een manier gevonden om naar de beurs te trekken zonder dat beleggers netelige vragen stellen over de gigantische schuld van bijna 53 miljard dollar.

En ten derde kan Dell zijn eigen waardering een nieuwe boost geven door naar de beurs te trekken. Toen Dell in 2013 van de beurs werd gehaald, was de onderneming 24,9 miljard dollar waard. Volgens de deal die nu wordt voorgesteld, schommelt die waardering tussen 61,1 en 70,1 miljard dollar. Dat is dus meer dan het dubbele van wat Michael Dell en Silver Lake er vijf jaar geleden voor hadden betaald. Bovendien zullen Dell en Silver Lake de touwtjes veel strakker in handen hebben dan ooit het geval was. Toen Dell zijn bedrijf in 2013 van de beurs haalde, had hij nog een belang van 15 procent. Als de comeback rond is, zal de ondernemer 47 tot 54 procent van de groep in handen hebben. Toch zeker al één belegger die zijn huiswerk heeft gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect