De rekenmeester

Dubai haalt DP World van de beurs

Het echte verhaal achter de cijfers

Om zijn schuldenlast te verlagen, haalt de overheid van Dubai zijn erg winstgevende haventerminaluitbater DP World van de beurs.

Als je veel schulden moet afbetalen en je kunt de volledige controle verkrijgen over een bedrijf met een ebitda-winstmarge van 49,7 procent, dan moet je niet lang twijfelen. Dat is de motivatie van de overheid van Dubai om DP World over te nemen, de grootste uitbater van haven containerterminals in de wereld. DP World heeft 91 cargoterminals in havens in meer dan 50 landen. Ook in de haven van Antwerpen sjouwen personeelsleden en kranen van DP World containers van de vrachtwagen naar het schip en omgekeerd.

Vandaag staat 19,5 procent van de aandelen van DP World genoteerd op de beurs van Dubai. Maar dat duurt normaal gezien niet lang meer. Het Dubaise overheidsbedrijf Port and Free Zone World (PFZW) is nu al grootaandeelhouder en biedt de overige aandeelhouders 2,7 miljard dollar voor hun aandelen, een premie van 29 procent. De architecten van de deal plakken een prijskaartje van liefst 13,9 miljard dollar op DP World.

Schulden

PFZW betaalt de overname met nieuwe schulden, maar rekent erop dat het die kan afbetalen met zijn aanstaande 100 procentdochter. De winst van DP World zal niet alleen naar zijn rechtstreekse moederbedrijf gaan, maar ook naar zijn 'grootmoederbedrijf': PFZW's moederbedrijf Dubai World.

49,7%
Ebitda-marge
De ebitda-marge van DP World bedraagt 49,7 procent.

Wat FPIM is voor België, is Dubai World voor Dubai. Het is hét investeringsfonds van de Dubaise overheid. Via Dubai World heeft Dubai onder andere vastgoedmakelaars in handen. Die hebben het moeilijk. De jongste jaren pootten ze gebouwen neer bij de vleet, maar het nieuwe aanbod was veel groter dan de vraag. Bovendien zakte het consumentenvertrouwen doordat de olieprijzen daalden. Het gevolg is dat de vastgoedprijzen in Dubai sinds 2014 40 procent gekelderd zijn. Dat is gevaarlijk voor het met schulden belaste Dubai World.

Zakcentje

Wanneer DP World van de beurs vertrekt, krijgt Dubai World van PFZW 5,15 miljard dollar op de rekening. Wellicht stroomt er de komende jaren nog geld van DP World naar Dubai World. Waar doorsneegrootouders hun kleinkinderen geregeld een zakcentje geven, is het bij DP World en Dubai World omgekeerd.

Toch rijst de vraag of de winstgevendheid van DP World overeind blijft. Het coronavirus kan wel eens roet in het eten gooien. De Dubaise economie teert vooral op handel en toerisme. Vooral de Chinezen spijzen de lokale economie, en die reizen een pak minder dan voor de uitbraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie