De rekenmeester

Duizend bommen

Het echte verhaal achter de cijfers

Nieuwsmanager Tech & Media

We weten niet of in de tijd van Kapitein Haddock al veel sprake van private equity was, maar we kunnen ons wel min of meer zijn reactie voorstellen bij het nieuws dat zijn favoriete whiskymerk aan een bende kapitalistische koppensnellers verkocht wordt. Duizend bommen en granaten, de duivel moge ze halen!

Kuifje-fanaten weten ongetwijfeld over welke whisky we het hebben: Loch Lomond. Het merk verscheen voor het eerst in het stripalbum ‘De Zwarte Rotsen’, dat zich helemaal in het ruige Schotland afspeelt. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat tekenaar Hergé geen flauw idee had dat er echt een whiskymerk met die naam bestond.

De whisky van Loch Lomond wordt al meer dan twee eeuwen in Schotland gedistilleerd, maar het deel van de omzet dat het bedrijf uit export haalt, steeg in de voorbije vijf jaar van 10 naar 70 procent. Die snelle internationalisering was de verdienste van Exponent Private Equity, een investeringsfirma die Loch Lomond in 2014 overnam van de oprichtersfamilie Bulloch.

Exponent kan nu cashen door de whiskymaker door te verkopen aan Hillhouse Capital, een Chinees investeringshuis dat zijn fortuin onder meer heeft gemaakt met beleggingen in Chinese internetbedrijven als Tencent en JD.com. De financiële details van de deal zijn niet bekend, maar er is sprake van een ondernemingswaarde van 500 miljoen dollar, waarvan 100 à 200 miljoen schulden.

128
Schotland telt 128 whisky distilleerders, het meest sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal van Loch Lomond is exemplarisch voor een hele generatie Schotse whiskyhuizen die hun onafhankelijkheid ruilen voor toegang tot grote kapitalen en lucratieve buitenlandse markten. Whisky is, samen met gin, een van de winnaars van de hang naar authenticiteit en nostalgie bij alcoholdrinkers in de hele wereld. De Schotse whiskysector zag zijn uitvoer vorig jaar met 8 procent toenemen, de exclusievere singlemaltwhisky’s zelfs met 11 procent.

Dat de nieuwe eigenaar van Loch Lomond uit China komt en een groot Aziatisch verkoopnetwerk heeft, is geen toeval: vooral daar zijn consumenten graag bereid te betalen voor legendarische merken uit het verre Europa.

De voorbije jaren wisselden wel meer prestigieuze Schotse whiskymerken van eigenaar. In 2016 kwam de singlemaltwhisky van BenRiach terecht bij Brown-Forman, de maker van het Amerikaanse whiskymerk Jack Daniel’s. Een jaar later verkocht de drankenreus Diageo het merk Glenallachie aan een consortium van investeerders. En vorig jaar kwam Cutty Sark in handen van La Martiniquaise, een Franse handelsgroep die ook merken als Glen Moray en Porto Cruz in huis heeft.

Toch lijkt die overnamegolf voorlopig geen negatief effect e hebben op de onderliggende dynamiek in de Schotse whiskysector. Net zoals ons land er steeds meer ambachtelijke bierbrouwers bijkrijgt, blijft ook het aantal distilleerderijen er jaar na jaar groeien. De Scotch Whisky Association telt er nu 128, het hoogste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Kapitein Haddock hoeft nog niet meteen te wanhopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie