De rekenmeester

Dure affaire

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Demonstraties van breakdancekampioenen, ‘human beatboxes’ en een spoedcursus graffiti spuiten. Tijdens zijn jaarlijkse event in het hippe streetartplatform Strokar Inside in Elsene deed de Belgische bankenkoepel Febelfin er vorige week alles aan om te tonen dat de financiële sector mee is met zijn tijd.

De sfeer werd plots een pak ernstiger toen Febelfin-voorzitter en KBC-topman Johan Thijs in zijn slottoespraak verwees naar de lawine witwasaffaires die de banksector overspoelt. ‘Tot voor kort ging alle aandacht naar digitale transformatie. Maar als analisten me nu aanspreken, krijg ik als eerste vraag hoe het zit met het antiwitwasbeleid van onze bank.’

Die bezorgdheid van analisten is niet onlogisch. De aanhoudende stroom witwasschandalen en andere affaires heeft de Europese banksector al tonnen geld gekost. Alleen al de voorbije zes jaar hebben de Europese banken zo’n 14 miljard euro aan boetes betaald omdat ze witwaspraktijken door de vingers zagen of economische sancties niet respecteerden. Driekwart van dat bedrag ging naar Amerikaanse toezichthouders, berekende het kredietratingagentschap Moody’s gisteren in een nieuw rapport.

Volgens Moody’s beginnen ook de Europese financieeltoezichthouders zich strenger te tonen. De monsterschikking van 775 miljoen euro die de Nederlandse bankgroep ING in september vorig jaar betaalde om verdere gerechtelijke vervolging te vermijden, is het beste bewijs.

Toch staat ING nog altijd maar op de vijfde plaats in de ranking van de zwaarste boetes die de Europese banken sinds 2012 moesten ophoesten die Moody’s opstelde. De Franse bankgigant BNP Paribas, voor 7,7 procent in handen van de Belgische staat, staat op de eerste plaats sinds hij in 2014 de Amerikaanse overheid 6,5 miljard euro moest betalen vanwege dollartransacties met schurkenstaten.

De kans is niet gering dat Moody’s zijn ranking binnenkort mag updaten. De voorbije weken werd de Europese banksector opgeschrikt door het ene na het andere witwasschandaal. Vooral de Scandinavische banken staan op de radar van de toezichthouders sinds vorig jaar aan het licht kwam dat de Deense grootbank Danske Bank tussen 2007 en 2014 miljarden euro’s aan dubieuze geldstromen had verwerkt via haar piepkleine filiaal in Estland. Vorige week nog werd de CEO van de Zweedse groep Swedbank de laan uitgestuurd na een gelijkaardige affaire.

Het is maar de vraag of een likje blitse graffiti zal volstaan om die nieuwe smet op het blazoen van de banken weg te werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie