DURFKAPITAAL | Iedereen een ICO

Lorenz Bogaert en Toon Coppens, twee van de vijf bedenkers van de nieuwe bitcoin-beleggingsapp. ©Lieven Van Assche

Je moet het ijzer smeden als het heet is. Dat moeten Lorenz Bogaert en Toon Coppens, de Gentse entrepreneurs die eerder al het prille sociale netwerk Netlog ontwikkelden, gedacht hebben toen ze samen met drie andere zakenpartners hun schouders zetten onder Delta-Cryptocoin Portfolio.

 

Die app, die ze ontwikkelden met hun nieuwe start-up Opus Labs, moet het beleggen in virtuele munten als bitcoin makkelijker maken. Dat de app er nu komt, is geen toeval. Digitaal geld groeide de voorbije maanden uit tot dé beleggershype.

 

 

Door het aanhoudende succes van de bitcoin werden de voorbije maanden al honderden nieuwe soorten ‘cryptocurrencies’ gelanceerd. Maar wie het risico neemt om daarin te beleggen - de nieuwe munten zijn niet gereguleerd en de hype errond neemt de proporties van een zeepbel aan - moet vaak terecht op verschillende handelsplatformen. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. De nieuwe app moet helpen wat orde in de chaos te brengen.

 

 

 

 

Opus Labs wil op termijn nog een andere app maken waar beleggers zelf ook virtuele munten kunnen kopen en verkopen. Het geld om die nieuwe tool te ontwikkelen wil de start-up ophalen door een eigen virtuele munt uit te geven: een ICO, of Initial Coin Offering. Voor het zover is, wil de groep wel een degelijk businessplan uitwerken zodat beleggers weten waar ze aan toe zijn, klonk het gisteren bij bij Opus Labs.

 

 

Dat contrasteert met de gekte die elders in ICO-land aan de gang is. Om de haverklap duiken verhalen op over kleine bedrijfjes die er zonder een noemenswaardig verhaal toch in slagen om in enkele dagen tientallen miljoenen euro’s of dollars op te halen door een eigen virtuele munt te slijten aan argeloze beleggers. Sinds begin dit jaar haalden 153 bedrijven wereldwijd 2,4 miljard dollar op via ICO’s. Een jaar eerder was dat nog maar 96 miljoen dollar.

 

 

2,4 miljard
Sinds begin dit jaar hebben start-ups wereldwijd al voor 2,4 miljard dollar opgehaald met nieuwe virtuele munten.

 

 

Virtuele munten als de nieuwe tulpenbollen? Het lijkt er sterk op. Maar toch beginnen ook professionele investeerders de nieuwe digitale hype ernstig te nemen.

 

 

Momenteel zijn verstrekkers van durfkapitaal nog veruit de grootste geldschieters voor beloftevolle, maar risicovolle starters. Vorig jaar werd wereldwijd ruim 127 miljard dollar opgehaald via durfkapitaal, berekende de consultant KPMG. Daartegenover lijkt het bedrag dat met virtuele munten is opgehaald peanuts. Maar toch zien heel wat grote durfkapitalisten de ICO’s stilaan als te duchten concurrenten. In die mate zelfs dat gevestigde waarden zoals Sequioa, een Amerikaans fonds waarmee ook het Belgische Sofina vaak samenwerkt, onlangs fors investeerde in een nieuw Amerikaans monsterfonds dat belegt in virtuele munten. Een ook de bankreus Goldman Sachs twijfelt openlijk of hij de ICO-hype nog lang aan zich mag laten voorbij gaan. Toezichthouders worden intussen wel zenuwachtiger. De Chinese overheid besloot afgelopen zomer al in te grijpen op de ICO-markt. Ook de ECB schoot wakker. In een interview met een lokaal zakenblad zei de Oostenrijkse ECB-bestuurder Ewald Nowotny dat Frankfurt nadenkt aan maatregelen om de gekte aan banden te leggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud