Elk voordeel heb zijn nadeel

Orange CEO Michael Trabbia. ©BELGA

Orange Belgium rapporteert eind volgende week (20 juli, voorbeurs) zijn halfjaarcijfers. Omdat de Rekenmeester na de halve finale en de finale van het WK voetbal telkens een week nodig heeft om van alle emoties te bekomen blikt hij nu al vooruit op die resultaten van de uitdager van Proximus en Telenet.

Het wordt het eerste halfjaarrapport van Orange volgens de nieuwe boekhoudregel IFRS 15, een gezamenlijk project van de twee grote boekhoudpausen, de Amerikaanse FASB en de ‘internationale’ IASB. 16 jaar heeft het geduurd voor de twee het eens werden over hoe bedrijven omzet uit (licentie)contracten moeten boeken. Finaal werd beslist dat het vertrekpunt voor het vaststellen van de omzet niet langer de factuur is, maar het voordeel dat de klant doet (en het bedrijf dus aan de klant geeft).

Een mooi voorbeeld van zo’n voordeel is de smartphone die een telecombedrijf subsidieert als een klant een mobiel abonnement afsluit. Om de impact van IFRS 15 op dat model duidelijk te maken werkte Orange Belgium in de investeerdershoek van zijn website een voorbeeld uit voor een Panter-abonnement met smartphone van 45 euro per maand (37,20 euro zonder btw) over 24 maanden.

De klant betaalt voor het toestel 530 euro, Orange past 240 euro (voordeel) bij. Die eigenlijke kostprijs inclusief de hardware, 770 euro, moet de operator voortaan meteen boeken, en niet 530 euro zoals voorheen. De 240 euro verschil of voordeel kon Orange vroeger over de 24 maanden (in dit specifieke voorbeeld) spreiden, nu niet meer. Daardoor daalt de omzet die het bedrijf kan boeken van de factuurprijs van 37,20 euro per maand (excl. btw) naar de eigenlijke kostprijs voor de klant: 37,20 euro minus de meteen ontvangen smartphonesubsidie van 10 euro per maand gedurende het contract (240 euro gedeeld door 24 maanden).

6 miljoen
De nieuwe boekhoudregel IFRS 15 knaagt dit jaar 6 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda) weg.

Operationeel heeft IFRS15 geen impact. De waarde van het contract wijzigt niet, enkel de boeking is anders. In beide gevallen ontvangt Orange 1.422 euro: vroeger 530 euro plus 24 keer 37,20 euro, voortaan 770 euro plus 24 keer 27,20 euro. Aan de cash die binnenkomt (de operationele kasstroom), verandert dus niets.

Op de omzet en de brutobedrijfswinst (ebitda) op de resultatenrekening is de impact wel te zien: positief als er meer toestellen worden gesubsidieerd, negatief als er minder cadeaus worden uitgedeeld. Bij Orange wordt dit jaar zowat 6 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda) weggeknaagd omdat Orange minder gsm’s subsidieert en de inkomsten uit mobiele abonnementen niet voldoende groeien om die daling te compenseren.

Al bij al blijft de impact van IFRS 15 beperkt. Meer dan door de nieuwe boekhoudregel zullen de halfjaarcijfers gekleurd worden door het wegvallen van Telenet en Lycamobile als huurders van het mobiele netwerk van Orange (25 miljoen euro minder omzet) én door de laatste knip in de roamingtarieven (15 miljoen euro minder brutobedrijfswinst). Voor het tweede kwartaal gaan analisten uit van een licht lagere omzet (-0,2%) en een winstdaling (ebitda) van 15,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect