De rekenmeester

Elon Musk heeft redenen om te dansen

Het echte verhaal achter de cijfers

Bij de lancering van de nieuwe Tesla Model Y in zijn splinternieuwe fabriek in Sjanghai deed topman Elon Musk vorige week een ietwat potsierlijk stipteasedansje op het podium.

Hij zwaaide zijn jas uit op de tonen van de muziek, lachte welberekend zijn tanden bloot en voorspelde dat de vraag naar het model Y groter zal zijn dan naar alle ander Tesla-modellen samen. Gejuich alom.

Maar Musk heeft nog veel andere redenen om te dansen. De ene al persoonlijker dan de andere. Zijn 17 jaar jongere vriendin - de muzikante Grimes, echte naam Claire Boucher - kondigde onlangs aan dat ze zwanger is. Voor Musk wordt het zijn zevende spruit. Bij zijn ex-vrouw Justine Wilson heeft hij zes kinderen.

Veel financiële zorgen hoeven die zich niet maken. Want de toekomst van Tesla ziet er rooskleurig uit. Musk verraste vorig jaar vriend en vijand met de supersnelle start van zijn Chinese fabriek en een eerste kwartaalwinst. De afgelopen drie maanden verdubbelde de aandelenkoers van Tesla tot 537 dollar. Dat geeft de Amerikaanse producent van elektrische auto’s een beurswaarde van 96,96 miljard dollar.

Tesla wordt verhandeld tegen 20 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) per aandeel. Duur. Andere technologieaandelen als Amazon en Apple noteren tegen respectievelijk 18,6 en 15,4 keer de ebitda. Traditionele autofabrikanten als GM en Ford tegen 2,6 en 2,3 keer de ebita per aandeel. Met zijn bijna 97 miljard dollar is Tesla nu al meer waard dan die twee autobouwers samen.

346 miljoen
aandelenopties
Als Tesla 100 miljard dollar waard wordt, krijgt Musk voor 346 miljoen dollar aandelenopties.

Musk bezit ongeveer 34 miljoen Tesla-aandelen en zag de waarde van zijn belang van 19 procent de afgelopen zes maanden verdubbelen tot 18,3 miljard dollar. Sinds Nieuwjaar is de waarde van Musks aandelenpakket met meer dan 3 miljard dollar gegroeid.

Nog even en Tesla rondt de waarderingskaap van 100 miljard. Dan is het helemaal feest voor de 48-jarige oprichter van Tesla. Begin 2018 - Tesla was toen 53 miljard dollar waard en had cash- en productieproblemen - werd beslist dat Musk opties en compensaties krijgt als hij bepaalde doelstellingen behaalt. De 100 miljardgrens is er een van. Dan krijgt Musk zijn eerste tranche van 1,7 miljoen aandelenopties, goed voor 346 miljoen dollar.

Musk krijgt nu een minimumloon. Zijn echte vergoeding bestaat uit opties op basis van prestaties en doelstellingen.

Vorig jaar werden al enkele operationele doelstellingen gehaald: een omzet boven 20 miljard dollar en vier kwartalen op rij een ebitda van 1,5 miljard dollar. Het jongste kwartaal werden 112.000 Tesla’s geleverd, een record.

In theorie en volgens het loonpakket dat begin 2018 voor de volgende tien jaar werd opgesteld, kan Musk tot 55,8 miljard dollar aan opties binnenrijven. Dan moet hij wel alle doelstellingen halen. De moeilijkste is ongetwijfeld de waarde van Tesla tegen 2028 via een gestage jaarlijkse groei naar 650 miljard dollar optrekken. Als Musk dat haalt, krijgt hij volgens specialisten het grootste loonpakket dat een topman ooit kreeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie