Existenzkrise

©EPA

Opsplitsen of alles bij elkaar houden? Die knoop moet ThyssenKrupp, het Duitse conglomeraat met twee eeuwen industriële geschiedenis, nu eens doorhakken. Van staal over liften, auto-onderdelen en machineparken tot zelfs duikboten, de reus uit het Ruhrgebied is van alle markten thuis en is er trots op daarmee bijna 160.000 mensen werk te verschaffen. Maar in de raad van bestuur is de onenigheid over dat allesdoenermodel zo groot geworden dat voorzitter Ulrich Lehner er deze week de brui aan gaf. Eerder vertrok ook al CEO Heinrich Hiesinger onverwacht.

De bedrijfsorganisatie is volslagen inefficiënt, vindt het activistische Zweedse fonds Cevian, met circa 18 procent de op een na grootste aandeelhouder. Volgens Cevian kan de beurskoers, vandaag rond 22 euro, met de juiste strategie en het wegsnijden van de bureaucratie naar 50 euro gaan. Het Amerikaanse hefboomfonds Elliott, een kleinere aandeelhouder, zit op dezelfde lijn. De centrale administratieve kosten bedroegen vorig jaar 511 miljoen euro. Niet meer van deze tijd, vinden de activisten.

Over mogelijke bieders op sommige onderdelen doen al namen de ronde. De Finse liftenbouwer Otis wordt gelinkt aan de erg winstgevende liftenafdeling, het Indiase concern Tata aan de staaltak. ThyssenKrupp en Tata voegden recentelijk hun Europese staalactiviteiten al samen in een joint venture. Sommigen speculeren ook over de verkoop van de duikbootactiviteiten.

Elliott wil dat een externe CEO de groep snel doorlicht, maar ontkent dat het aanstuurt op een ontmanteling van ThyssenKrupp, wat een emotionele Lehner beweerde. Van zo’n opsplitsing kan geen sprake zijn, vindt de Duitse minister van Werk Hubertus Heil (SPD). Ook de vakbonden willen er niet van weten, uit vrees voor een sociaal bloedbad.

De grootste aandeelhouder, de Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung, heeft de sleutel in handen. De Krupp-stichting, genoemd naar de laatste telg van de stichtende familie, is met haar 21 procent van de aandelen groter dan Cevian en Elliot samen.

De voorzitster van de stichting, Ursula Gather, is geen klassieke Duitse industrieel, maar een mediaschuwe professor wiskunde. Algemeen wordt aangenomen dat ze haar steun voor eerst Hiesinger en nadien Lehner introk.

Aangezien de Krupp-stichting een maatschappelijke missie heeft - en dus rekening moet houden met de Duitse jobs - is het onwaarschijnlijk dat Gather even radicaal te werk wil gaan als de activistische aandeelhouders.

Beleggers zagen het vertrek van Lehner toch als een voorbode van een reorganisatie of een sanering en stuurden het aandeel de voorbije twee dagen 11 procent hoger naar 22,87 euro. Het is nu wachten op de benoeming van de nieuwe CEO en voorzitter. Die moeten de marsrichting van ThyssenKrupp duidelijk maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect