De rekenmeester

Fast lane

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Lange wachtrijen bij de veiligheidscontrole op de luchthaven zijn vervelend. Mensen die de wachtrijen kunnen omzeilen via de Fast Lane hebben daar geen last van. Bij vele businessvluchten is die optie inbegrepen, maar wie economy vliegt, kan een Fast Lane Pass aankopen.

Ook in de farmasector bestaat zo’n shortcut op de veiligheidscontrole. Priority Review is een Amerikaans programma waarmee baanbrekende geneesmiddelen sneller door het langdurige registratieproces geloodst kunnen worden. Geneesmiddelen tegen ‘verwaarloosde tropische ziekten’ en zeldzame kinderziekten, een minder lucratief segment voor farmabedrijven, krijgen dankzij een Priority Voucher een snellere behandeling van hun dossier.

Ook minder urgente geneesmiddelen kunnen zo’n Fast Lane-cheque inzetten. Donderdagavond laat maakte het biotechbedrijf Galapagos bekend dat het dossier voor de verkoop van zijn eerste medicijn, de reumapil filgotinib, in de Verenigde Staten is ingediend. Gilead, de Amerikaanse partner van Galapagos, heeft daarbij een Priority Voucher ingediend.

Met die voucher kan de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA het filgotinibdossier beoordelen in zes maanden in plaats van de gebruikelijke tien maanden. De klok begint te lopen als de FDA na twee maanden het dossier als volledig verklaart.

125-200 miljoen
prijs
Gilead betaalde 125 tot 200 miljoen dollar voor Priority Vouchers.

Terwijl een Fast Lane Pass in Zaventem 11 euro kost, varieert de prijs van een Priority Voucher enorm. De ontwikkelaars van verwaarloosde tropische ziekten krijgen er een voor zichzelf en een die ze kunnen doorverkopen. Dat levert middelen op om hun onderzoek naar minder lucratieve medicijnen te financieren.

Op de tweedehandsmarkt voor Priority Vouchers variëren de prijzen van enkele tientallen miljoenen dollars tot de fabelachtige 350 miljoen dollar die de Amerikaanse farmagroep AbbVie op tafel legde. Gilead zette eerder al drie vouchers in waarvoor het tussen 125 miljoen en 200 miljoen dollar betaalde. De aankoopprijs van de vierde voucher, voor filgotinib, is onbekend. Het blijft ook onduidelijk of Galapagos mee moet betalen voor de voucher.

Zijn die vouchers hun prijs waard? Vaak wel. Sneller op de markt komen betekent dat de omzetstroom na vele jaren van zware investeringen sneller op gang komt. Snel marktaandeel winnen is ook een strategie om opkomende concurrentie het gras voor de voeten weg te maaien.

AbbVie kon zijn reumapil Rinvoq, de directe concurrent van filgotinib, dankzij een Priority Voucher al eind augustus op de markt brengen. Zonder snelle procedure zou dat pas rond dit moment zijn. In de eerste weken van de lancering, eind augustus en september, leverde Rinvoq al 14 miljoen dollar omzet op. Dit kwartaal zal dat een veelvoud zijn. Voor filgotinib kunnen we over een jaar een gelijkaardig scenario verwachten.

Vier maanden sneller een goedkeuring betekent ook vier maanden extra octrooibescherming. Dat kan een blockbuster aan het einde van de rit honderden miljoenen tot miljarden euro’s extra omzet geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie