De rekenmeester

Fintechbedrijf geeft Amerikanen inzicht in persoonlijke kredietscore

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Hoe kredietwaardig bent u? Is er nog ruimte voor een extra autolening of een zoveelste kredietkaart? Door een gepersonaliseerd antwoord te formuleren op die vragen, spoort Credit Karma consumerende Amerikanen aan om de limieten op te zoeken van hun persoonlijke leningcapaciteit. Dat legt het jonge fintechbedrijf geen windeieren. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal staat de boekhoudspecialist Intuit op het punt Credit Karma over te nemen voor 7 miljard dollar (6,4 miljard euro). De nakende deal is tekenend voor de snelgroeiende Amerikaanse markt voor het beheer van persoonlijke financiën.

Als iemand in aanmerking komt voor een voordelige herfinanciering van zijn vastgoedlening of als er ruimte is voor een extra kredietkaart, dan doet Credit Karma suggesties op maat.

Credit Karma wist in geen tijd een groot deel van die markt in te palmen. Het bedrijf werd in 2007 in San Francisco opgericht en mag ondertussen naar eigen zeggen al een derde van alle Amerikanen met een kredietprofiel tot zijn klanten rekenen.

Met zijn gratis applicatie biedt Credit Karma een gepersonaliseerd financieel overzicht. Amerikaanse particulieren kunnen er zien of ze nog ergens rekeningen hebben openstaan en hoe ze in het verleden hun schulden hebben afbetaald. Op basis van die gegevens maakt de applicatie een gepersonaliseerde inschatting of er nog ruimte is om extra leningen aan te gaan.

Blijkbaar is er een enorme vraag bij Amerikanen om een overzicht te krijgen van hun wirwar aan schulden. Credit Karma gaat een stap verder dan andere spelers door klanten ook inzage te geven in hun persoonlijke kredietscore. Amerikanen gebruiken de applicatie om te zien of ze een hypotheek kunnen afsluiten. Als dat niet het geval is, komt Credit Karma met gepersonaliseerde tips. 'Als u de betalingslimiet van uw kredietkaart verlaagt, dan stijgt uw persoonlijke kredietwaardigheid en komt u misschien wel in aanmerking voor een hypotheeklening.'

Als iemand in aanmerking komt voor een voordelige herfinanciering van zijn vastgoedlening of als er ruimte is voor een extra kredietkaart, dan doet Credit Karma suggesties op maat.

Aanmelden is gratis, maar wie de app gebruikt, ontvangt aanbiedingen van verschillende financiële producten. Als iemand in aanmerking komt voor een voordelige herfinanciering van zijn vastgoedlening of als er ruimte is om een extra kredietkaart te gebruiken, dan doet Credit Karma suggesties op maat. Zelf strijkt het een commissie op.

Met een mogelijke deal van 7 miljard dollar in cash en aandelen is het jonge bedrijf al 3 miljard dollar meer waard dan tijdens een aandelenverkoop twee jaar geleden. De verwachting was eind vorig jaar dat Credit Karma zijn beursdebuut zou maken, maar met een verkoop aan Intuit kiest oprichter Kenneth Lin voor een veiligere optie. Na een paar moeizame beursintroducties van start-ups zoals Uber en WeWork werd die piste verlaten. Plaid, een ander succesvol fintechbedrijf dat ook mikt op klantengegevens, werd vorige maand eveneens verkocht voor 5,3 miljard dollar aan de betaalspecialist Visa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie