De rekenmeester

Flessenhals

Het echte verhaal achter de cijfers

Kan een hete zomer het jaar redden? Met die vraag gaat Marc du Bois, CEO en hoofdaandeelhouder van Spadel, het najaar in. De merken Spa en Bru hebben er een moeilijke eerste jaarhelft op zitten. De omzet steeg 6 procent naar 289 miljoen euro, maar dat is te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Die grootste overname uit de geschiedenis van de bottelaar werd op 10 maart 2017 afgerond en droeg in de eerste helft van vorig jaar dus maar 3,5 maanden aan de resultaten bij, tegenover het volle halfjaar nu. Exclusief Devin bleef de omzetstijging tot 0,5 procent beperkt.

Wat zorgen baart: de bedrijfswinst ging steil naar beneden. Min 15 procent met Devin meegerekend, een kwart lager zonder Devin. Vooral in België en Nederland stond de winst onder druk. Netto zakte het resultaat een tiende naar 12,5 miljoen euro of 3,02 euro per aandeel.

Gelukkig bleek de Belgische zomer één lange hittegolf. Een uitzonderlijk warme zomer, die traditiegetrouw de verkoop van mineraalwater fors aanzwengelt. ‘Over heel 2018 zal de bedrijfswinst hoger liggen dan in 2017’, klinkt het. Maar tenzij de klimaatverandering plots nog een versnelling hoger schakelt, kan het Waals bedrijf hier moeilijk zijn businessmodel voor de komende jaren op enten.

Er is immers meer aan de hand: de grondstofprijzen stijgen en volgens het halfjaarbericht gloort daar niet meteen beterschap. Maar vooral: de supermarkten eisen steeds lagere prijzen. En dat lijkt een minder efemeer fenomeen dan een hittegolf. Dat hebben ze bij Spadel door. ‘De commerciële omgeving is alsmaar competitiever en wordt gekenmerkt door een sterke promotionele druk en een prijzenoorlog in de grootdistributie.’ Alstublieft.

36
Spadel noteerde aan de vooravond van het halfjaarrapport tegen 36 keer de nettowinst over 2017.

Een antwoord heeft het bedrijf nog niet op de prijzenoorlog. Spadel heeft een zwaar investeringsprogramma lopen en dus hogere afschrijvingen die het in de boeken moet opnemen. Spadel investeert onder andere in de lancering van limonades en bouwde daarvoor een nieuwe productielijn. Logisch dat het aandeel gisteren fors van zijn waarde verloor (-9,4%).

Tegelijk rijst de vraag of die daling geen logische correctie is voor de sterk opgelopen beurskoers de voorbije jaren. Door de combinatie van sterke resultaten en de geringe verhandelbaarheid van het aandeel noteerde het dinsdag tegen 234 euro. Dat is bijna 2,5 keer de 95 euro waartegen du Bois eind 2015 ‘zijn’ Spadel van de beurs probeerde te halen. Enkele minderheidsaandeelhouders vonden de biedprijs echter veel te laag en vertikten het zich te laten uitroken. De voorbije jaren gaven hen overschot van gelijk.

Was 95 euro een schromelijke onderwaardering van de Spa-bottelaar, dan mogen we de 234 euro aan de vooravond van het halfjaarrapport heel royaal noemen. Spadel was geëvolueerd van een van de meest vergeten aandelen van de Brusselse beurs naar een van de duurste: bij de slotkoers van dinsdag noteerde Spadel tegen 36 keer de nettowinst (6,36 euro per aandeel) over 2017.

Relatief gezien is het Zwitserse Nestlé, met merken als Perrier, Vittel en Contrex wereldmarktleider, tegen 20 keer de winst een koopje. Maar Nestlé is natuurlijk iets vlotter verhandelbaar. Bij Spadel zit 93 procent van de aandelen gebetonneerd bij de familie du Bois. En creëerde elk kooporder, hoe klein ook, de voorbije jaren een, euhm, flessenhalseffect.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie