De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

Coworking spaces of flexplekken zijn ook in België al een tijdje in opmars. Denk aan het hippe Gentse MeetDistrict boven de Ghelamco-arena of Betacowork in Brussel. Maar Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn, mochten ze het concept niet op een iets grotere schaal toepassen. Gisteren raakte bekend dat het Amerikaanse investeringsfonds Oaktree Capital een controlerend belang neemt in de flexkantoorformule Tribes, opgericht door de flamboyante zakenman Eduard Schaepman.

Het verse kapitaal - om hoeveel het gaat, is niet bekend, maar volgens Nederlandse media om ‘enkele tientallen miljoenen’ -moet Tribes toelaten nog sneller te groeien. De vraag is enorm. Nog maar een jaar geleden opende de start-up van Schaepman zijn eerste vestiging in Eindhoven met de financiële ruggensteun van twee Nederlandse investeerders en van de Vlaamse ondernemer Philip Cracco, bekend van Accent Jobs en de tv-serie ‘The Sky is the Limit’. Vandaag zijn er al negen Tribes-flexplekken, waaronder een in Brussel. Binnen afzienbare tijd wil de Nederlandse Limburger (Schaepman is geboren in Beek, net over de Nederlandse grens) 35 vestigingen in de Benelux hebben. Dat kost evenwel handenvol geld. Een nieuwe Tribes opstarten, kost 1 à 1,5 miljoen euro.

©Photo News

De voordelen van zo’n flexplek liggen voor de hand. Coworking spaces bieden een oplossing voor de toenemende mobiliteitsproblemen. De zakelijke nomaden van vandaag hebben vaak niet meer nodig dan een laptop met een internetverbinding, een iPhone en een koffieautomaat. Ze vermijden graag de dagelijkse frustrerende pendeltocht.

Daarnaast spelen de hippe werkplekken ook in op de opmars van freelancers en start-ups. De ruimtes zijn perfect voor startende ondernemers die niet de financiële slagkracht hebben om een volwaardig kantoor te huren. De meeste aanbieders hebben formules waarbij je een flexplek kan huren voor een klein bedrag per maand of kan kiezen voor een uit de kluiten gewassen kantoor.

35
Binnen afzienbare tijd wil Tribes 35 flexplekken in de Benelux uitbaten.

Coworking spaces als Tribes teren ook op het groeiende gemeenschapsgevoel van de jongste generatie ondernemers. Die heeft goed begrepen dat aan de koffieautomaat vaak vruchtbare samenwerkingen en ideeën ontstaan.

Tribes speelt daar handig op in. Een vestiging moet de allure van een vijfsterrenhotel uitstralen, zonder de overnachtingen. Vaak is er ook een fitness, een restaurant, een espressobar en een stomerij. De flexplekken van Tribes onderscheiden zich zo van die van concurrenten als Regus, waardoor het een premie kan vragen.

Regus is de wereldwijde marktleider in flexibele werkruimte en Schaepman was tot voor kort CEO van het bedrijf. In België zijn er vijf businesscentra, onder meer in Brussel, Gent en Antwerpen. Voor de rest laten internationale spelers als Spaces en WeWork België links liggen. Nochtans is de behoefte groot, zegt Schaepman. Na Amsterdam (20%) komen de meeste aanvragen uit België (14%).

Verwacht in de toekomst dus nog meer flexkantoren van Tribes in hippe stadscentra, ook in Vlaanderen. De ambities van Schaepman zijn er niet minder door geworden. Door over te schakelen op een licentiemodel wil Tribes binnen tien jaar afklokken op 2.000 vestigingen in 100 landen. We zeiden het al: Nederlanders denken altijd net dat tikje groter.

Lees verder

Gesponsorde inhoud