De rekenmeester

Futiliteit

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De krant was maandagavond al bijna afgesloten toen nog een persbericht van een biotechbedrijf binnenrolde. Dat is meestal geen goed teken. Het Mechelse Galapagos meldde dat zijn ‘klinisch ontwikkelingsprogramma met MOR106 in eczeem is gestopt voor futiliteit’.

Persberichten van biotechbedrijven interpreteren is vaak zeer moeilijk. Ze zijn doorspekt met jargon en slecht nieuws staat vaak onderaan weggemoffeld na ronkende titels en positieve paragrafen. Niet zo deze keer. Een ‘programma stopzetten’ en ‘futiliteit’ klinken niet echt positief. En dat was het nieuws dan ook niet. Galapagos en zijn twee partners hebben de ontwikkeling van een medicijn dat gezien werd als een mogelijke nieuwe behandeling tegen eczeem per direct stopgezet. De studies waren nog aan de gang, maar onderzoekers hebben gemeld dat de tussentijdse resultaten niet goed waren.

Er was geen veiligheidsprobleem - geen vervelende bijwerkingen - maar de resultaten waren futiel. Dat betekent dat de tests op proefpersonen met het potentiële medicijn niet zullen kunnen aantonen dat er een verschil is met een placebo. Met andere woorden: het effect van een inspuiting met het biotechmiddel heeft hetzelfde effect als een spuitje water. MOR106 werkt dus niet.

Dat medicijnen in de loop van het ontwikkelingsproces falen, is schering en inslag. Slecht een kleine minderheid van alle geteste stofjes raakt ooit in de rekken van de apotheek. Maar MOR106 - de codenaam verwijst naar de Duitse ontwikkelingspartner Morphosys - had in eerdere tests wel al goede resultaten laten zien. Die overtuigden Novartis vorig jaar om Galapagos en Morphosys 95 miljoen euro toe te stoppen om het medicijn in de toekomst te verkopen. Als alles verder goed zou verlopen, kregen Galapagos en Morphosys van de Zwitserse farmareus daarbovenop 850 miljoen euro en een percentage op de omzet. Maar het onderzoek wordt stopgezet.

5 à 10
euro
Het middel MOR106 was volgens analisten 5 à 10 euro per aandeel Galapagos waard.

Normaal zou dat de beurskoers van de beide biotechbedrijven doen kelderen. Het aandeel Morphosys zakte wel, maar het aandeel Galapagos klom na een korte dip bij de opening van de beurs gezwind hoger en sloot 1 procent hoger af.

Vreemd. Enkele analisten hadden het koersdoel van Galapagos verlaagd. In hun rekenmodellen stond MOR106 voor enkele euro’s per aandeel ingecalculeerd in de sum-of-the-partswaardering. Bij Degroof Petercam ging het om 5 euro per aandeel. Bij KBC om 6 euro en bij buitenlandse analisten zelfs om 10 euro. Een koersdaling van 5 tot 10 euro was dus een logische reactie geweest.

De markt reageerde anders en keek naar het effect van ‘de korte pijn’. Beter een project dat op niets zal uitdraaien snel stopzetten dan er nog jaren tientallen miljoenen euro’s in te pompen. Het uitgespaarde geld kan nu geïnvesteerd worden in projecten die er wel toe doen. Het beloftevolle middel filgotinib tegen reuma en andere ontstekingsziekten bijvoorbeeld.

Al hoeft Galapagos zich niet erg te bekommeren om enkele tientallen miljoenen euro’s: door een deal met Gilead heeft het een duizelingwekkende 5,6 miljard euro in kas. Naast de cashberg en het goudhaantje filgotinib lijken die andere projecten in de pijplijn dus een futiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie