De rekenmeester

Geen paniek voor de piek

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

In de eerste elf maanden van het jaar zijn al meer faillissementen uitgesproken dan over heel 2018. De teller staat op 10.676. Dat zijn er al 843 meer dan in het vorige kalenderjaar. Met nog een drukke maand te gaan zal het aantal faillissementen uitkomen op het hoogste cijfer van de jongste jaren. Het record van 2013 - 12.279 - sneuvelt waarschijnlijk niet, leren de cijfers van het handelsinformatiebedrijf Graydon.

Faillissementen zetten dit jaar al 19.451 jobs op de helling. Dat cijfer is te danken aan een paar grote dossiers. Het toerismebedrijf Thomas Cook Retail Belgium (530 jobs) ging ten onder met het Britse moederbedrijf Thomas Cook. Ook Corelio Printing (218 jobs) en Helio Charleroi (207 jobs) gingen failliet na het kapseizen van het buitenlandse moederbedrijf. Dat zijn de grootste dossiers na het West-Vlaamse schoonmaakbedrijf Belle’s (636 jobs).

De stijging doet zich in heel het land voor. In Vlaanderen steeg het aantal faillissementen in de eerste elf maanden met bijna een kwart, in Wallonië en Brussel met respectievelijk 17 en 10 procent. In heel België zitten we 19 procent hoger dan vorig jaar.

Moeten we vrezen dat die faillissementspiek een teken is dat onze economie in slechte doen is en een grote crisis nabij is? Gaan er enorm veel jobs verloren? Nee. Bij enkele faillissementen kon een deel van de werknemers weer aan de slag na een doorstart. Bovendien is de stijging in het aantal faillissementen niet zozeer ingegeven door een slechtere conjunctuur, maar zijn de cijfers beïnvloed door grote elementen.

19 %
faillissementen
In de eerste elf maanden waren er 19 procent meer faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar.

De insolventiewetgeving werd uitgebreid met de nieuwe vennootschapswetgeving. Voortaan kunnen ook vzw’s en vrije beroepen failliet gaan. Nu de mogelijkheid er is, hebben heel wat van die structuren die al lang met moeite het hoofd boven water konden houden eindelijk de handdoek in de ring gegooid. Dat verklaart een deel van de stijging van de faillissementen.

Daarnaast is er de jacht op de spookbedrijven. De rechtbanken hebben de mogelijkheid gekregen om bedrijven die enkel op papier bestaan, maar geen activiteiten uitvoeren, op te ruimen. Die spookbedrijven vertekenen in het minste geval de statistieken van economische activiteit, maar zijn ook niet onschuldig. Ze worden vaak gebruikt voor fraude.

De rechtbanken hebben daarom de mogelijkheid gekregen om bedrijven die hun jaarrekening niet of te laat indienen te ontbinden. Ze worden sinds vorig jaar ook actiever opgespoord, net als bedrijven met frauduleuze activiteiten in het algemeen. Door dat actieve opsporingsbeleid gaan zulke bedrijven sneller failliet.

Er blijken heel wat spookbedrijven te bestaan. Justitie telde er vorig jaar 130.000, maar dat is waarschijnlijk een grote onderschatting door te strikte criteria. Graydon schat hun aantal na een diepere studie op zeker 300.000. Als de rechtbanken echt werk maken van de strijd tegen spookbedrijven, gaan we - los van een mogelijk slechtere conjunctuur - waarschijnlijk nog vele jaren van hoge faillissementscijfers tegemoet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie