De rekenmeester

Geld pompen

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Een half jaar. Meer tijd had Sequana Medical niet nodig om de helft van de opbrengst van zijn beursgang eerder dit jaar, zo’n 27,5 miljoen, op te souperen. Het resultaat is dat het medtechbedrijf eind juni nog maar 12,9 miljoen euro op zijn rekening had staan.

Je hoeft geen rekenmeester te zijn om te beseffen dat Sequana Medical in dit tempo binnen de kortste keren opnieuw aan de mouw van de beleggers moet trekken. Het halfjaarverlies van 7,3 miljoen euro geeft aan dat Sequana ook niet dadelijk zelfbedruipend zal zijn.

Moeten de beleggers een rampscenario vrezen? Niet meteen. Sequana Medical heeft in Europa al een eerste product - de Alfapump - op de markt. Dat is een hightech implantaat om bij patiënten met levercirrose vocht uit de buikholte te pompen. Maar de verkoop loopt nog niet bijzonder vlot. De omzet daalde in de eerste jaarhelft zelfs met 8 procent naar 0,4 miljoen euro. Dat betekent dat - uitgaande van de verkoopprijs van 22.000 euro per patiënt - maar twintig patiënten het Sequana-toestel ingeplant kregen.

In Europa legt Sequana nu de focus op Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en het VK. Alleen in de eerste twee landen wordt de behandeling al terugbetaald. Sequana schat het aantal te behandelen patiënten in Europa op 18.000, het grootste deel van hen met een drugs- en alcoholverleden.

150.000
In de VS zouden over tien jaar naar schatting 150.000 leverpatiënten per jaar gebaat zijn met de technologie van Sequana.

Maar niet Europa moet de grootste inkomstenbron worden voor Sequana. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf, dat noteert op de Brusselse beurs, kijkt me begerige ogen naar de Amerikaanse markt, waar over tien jaar naar schatting 150.000 leverpatiënten per jaar gebaat zijn met de technologie van Sequana. De reden voor de verwachte groei ligt voor de hand: ongezonde eetgewoonten, obesitas en leververvetting, die in het ergste geval in leverschade en vochtophoping resulteert.

Analisten en het management van Sequana verwachten dat de Alfapump in de VS op termijn honderden miljoenen dollars piekomzet kan opleveren. Sequana is van plan de technologie daar zelf in de markt te zetten, zonder hulp van een partner.

Maar het zal nog een tijdje duren voor de Amerikaanse patiënten het toestelletje kunnen inbrengen. Sequana Medical rekent pas in 2022 op de lancering. Een studie waarbij de komende maanden vijftig patiënten betrokken worden, is zopas begonnen. De eerste resultaten worden midden 2021 verwacht.

Intussen zet Sequana zijn ‘pomptechnologie’ ook in voor gelijkaardige problemen bij patiënten met hartfalen en kankerpatiënten. Ook daarvoor beginnen de komende maanden patiëntenstudies. Maar tot in 2022 is Sequana overgeleverd aan de goodwill van investeerders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie