De rekenmeester

Geloven in goeroe

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Markten Live

Verwende aandeelhouders. Meer kan je niet zeggen over de beleggers die de jongste jaren hun geld hebben ingezet op Amazon. Amper vijf jaar geleden kostte één aandeel van de Amerikaanse online gigant zo’n 305 dollar. Gaan we tien jaar terug, dan schommelde de koers rond 120 à 130 dollar. En nu kost één aandeel Amazon al ruim 1.700 dollar.

Maar die waanzinnige rit is geen steile weg omhoog. Af en toe gaat Amazon zelf even op de rem staan. Zoals afgelopen kwartaal. De webgigant kwam donderdagavond nabeurs met een tegenvallend rapport op de proppen. De nettowinst viel jaar op jaar met ruim 28 procent terug tot 2,1 miljard dollar. Het was meteen de eerste winstdaling sinds begin 2017.

De reden is niet ver te zoeken. De webgigant wil zijn Prime-klanten steeds beter bedienen en probeert hun bestellingen binnen 24 uur aan huis geleverd te krijgen. Maar aan die ambitie hangt een stevig prijskaartje. Alleen al voor dit kwartaal, met daarin de cruciale eindejaarsperiode, rekent Amazon op 1,5 miljard dollar aan investeringen. ‘Het is een grote investering, maar het is de juiste keuze voor de lange termijn voor klanten’, zegt topman Jeff Bezos.

Niet alleen de winstdaling was een teleurstelling, ook de groei bij AWS, de clouddiensten van Amazon, vertoonde een minder snelle opgang. De groei van 35 procent blijft fors, maar analisten hadden op iets meer gerekend. Zeker omdat Microsoft in de loop van afgelopen week meldde dat de groei van zijn cloudafdeling op 59 procent was uitgekomen.

-28%
procent
De nettowinst van Amazon lag in het vorige kwartaal 28 procent lager dan vorig jaar.

Het mindere rapport krijgt ook dit kwartaal een vervolg. Want Amazon kon ook met zijn omzet- en winstverwachtingen niet imponeren.

Bij veel bedrijven zouden een winstdaling van 28 procent én teleurstellende verwachtingen aanleiding geven tot een verkoopgolf op de beurs. Maar veel Amazon-beleggers hebben - mede door de indrukwekkende klim van de beurskoers - een onvoorwaardelijk geloof in hun goeroe Jeff Bezos. Ze zijn niet vergeten hoe hij voortdurend predikt dat Amazon moet investeren om een voorsprong te behouden op concurrenten als Wal-mart.

Amazon zakte donderdagavond in de nabeurshandel nog met 7 procent. Maar na een nachtje slapen hadden de beleggers de koude douche zo goed als verteerd. Gisteren bleef de schade op Wall Street beperkt tot een tikje van 2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie