De rekenmeester

Gevloerd

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De Britse vermogensbeheerder Meditor neemt de Britse beursgenoteerde tapijtwinkelketen Carpetright over. Meditor had al net geen 30 procent in handen en lijft het bedrijf nu helemaal in. Drie weken geleden deed het een bod van 0,05 pond per aandeel, waardoor Carpetright op 15,2 miljoen pond gewaardeerd wordt.

Voor de kredietcrisis in 2008 was het bedrijf nog 900 miljoen pond waard. In die tijd rolden de Britten de rode loper uit voor tapijt. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste tapijtmarkt van Europa. Nog steeds heeft een échte Britse pub bier, een vroeg sluitingsuur en halfversleten tapijt.

‘Carpetright is de grootste en rendabelste tapijtverkoper van Europa’, schreef De Tijd toen de Britse groep in 2002 haar Belgische concurrent Carpetland overnam van de winkelgroep Mitiska. Daardoor heeft Carpetright ook vandaag nog honderd winkels in België en Nederland.

De tijden zijn veranderd. Eind in april sloot Carpetright zijn boekjaar af met een schamele 2,9 miljoen pond brutobedrijfswinst (ebitda) op 386,4 miljoen pond omzet. Ook van de dalingspercentages van de omzet en de ebitda konden aandeelhouders niet vrolijk worden: respectievelijk -13,4 en -59,2 procent. De groep had 56 miljoen pond schulden. Die zet de nieuwe eigenaar om in aandelen.

2,9 miljoen
pond
Carpetright eindigde zijn boekjaar met een schamele 2,9 miljoen pond bruto bedrijfswinst (ebitda) op 386,4 miljoen pond omzet.

In België daalde de omzet vorig boekjaar met 1,6 procent naar 18,7 miljoen euro. Als rekening wordt gehouden met het feit dat een van de 23 winkels sloot, was er 0,3 procent groei.

De moeilijkste markt is de Britse. Op zijn thuismarkt zag Carpetright de omzet met 17 procent dalen naar 301 miljoen pond. Bovendien werd de Britse onderliggende ebitda negatief.

De Britse economie is licht groeiend tot stabiel. Tegelijk steeg de concurrentie in de wereld van het kamerbreed tapijt. Het Britse marktaandeel van Carpetright liep volgens de Britse zakenkrant Financial Times vorig jaar terug van 20 naar 18 procent.

De nieuwelingen zijn onlinespelers, maar ook ‘stenen ketens’. De belangrijkste is Philip Harris met zijn keten Tapi. Harris was tot 2014 de voorzitter van Carpetright en is de zoon van de oprichter. Hij kent de markt als geen ander en weet waar hij winkels moeten openen.

Sinds 2015 opende hij meer dan honderd verkooppunten, met alle gevolgen vandien voor Carpetright, dat moest ingrijpen. Vorig jaar gingen tachtig Britse Carpetright-winkels dicht. In de jaren ervoor kromp het winkelpark ook al. In 2011 telde het VK nog 600 winkels, nu nog maar 334.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie