Gezonder, maar vol schulden

©MEDIAFIN

Voetbal en winst maken is altijd al een moeilijk huwelijk geweest. Veel ondernemers investeren te vaak uit emotionele redenen in een club en dat maakt het vaak lastig om uit de rode cijfers te blijven. Het aantal Europese voetbalclubs met het water aan de lippen is nog altijd groot. Maar er is beterschap, zo blijkt uit cijfers van de Europese voetbalbond UEFA. Althans voor de grote clubs.

Uit een analyse van de boekhouding bij 718 Europese voetbalclubs uit de hoogste divisie in 54 landen, blijkt dat het Europees topvoetbal vorig jaar voor het eerst in tien jaar winstgevend was. In 2011 meldden de clubs nog een monsterverlies van 1,7 miljard euro. Nu was er 600 miljoen winst.

Dat heeft alles te maken met de nieuwe regelgeving, zegt de UEFA. Om voetbalclubs gezonder te maken werden in 2011 scherpere financiële regels ingevoerd. Wie die Financial Fair Play-regels aan zijn laars lapt, riskeert boetes, uitsluiting uit Europese competities of een verlies van zijn licentie. Zo werd het met schulden overladen AC Milan uit Italië recent uit de Europa League geweerd omdat het niet aan de regels voldeed.

De nieuwe regels werken, zegt de UEFA. Na 2011 daalden de clubverliezen jaar na jaar. 29 van de 54 topcompetities worden door de UEFA als winstgevend bestempeld. In 2011 waren dat er maar acht.

De cijfers tonen ook schonere balansen. De activa of bezittingen lagen vorig jaar 7,7 miljard euro hoger dan de schulden en de passiva. In 2011 bedroeg het verschil slechts 1,9 miljard euro. De schulden bedroegen vorig jaar gemiddeld 35 procent van de omzet. In 2011 was dat nog 65 procent.

Ook de gezamenlijk omzet van de clubs steeg: tot 20,1 miljard euro, 1,6 miljard meer dan in 2016. Dat is het dubbele van tien jaar geleden.

Is dat allemaal te danken aan de Financial Fair Play? Dat lijkt wat kort door de bocht. Aan de top van grote voetbalclubs zie je steeds meer echte zakenlui die niet blind hun emoties volgen, maar verstand hebben van cijfers. Bovendien komt steeds meer geld binnen door de verkoop van tv-rechten. De twintig best verdienende Europese clubs boekten vorig jaar 7,9 miljard euro inkomsten uit onder meer sponsoring, ticketing en tv-rechten (opbrengsten uit transfers niet meegerekend). Dat is 6 procent meer dan het jaar voordien. Daarvan kwam 45 procent uit tv-rechten.

De Engelse Premier League haalde vorig jaar de hoogste inkomsten: 5,34 miljard euro of 452 miljoen meer dan in 2016. Ze maakte 1,2 miljard euro winst, het hoogste cijfer van alle Europese voetbalcompetities. Manchester United was opnieuw de best verdienende en meest winstgevende club ter wereld, voor Real Madrid en Barcelona. Ter vergelijking: de Italiaanse Serie A- clubs waren goed voor 2,1 miljard omzet.

Toch hebben de Couckes van deze wereld nog veel werk. De afgelopen acht jaar liepen de gezamenlijke verliezen van de Europese clubs op tot 8,5 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie