De rekenmeester

Goede oogst

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Arvesta - het bedrijf dat veel mensen nog kennen als Groep Aveve - boekt meer winst na jaren van stilstand. De eigenaar van de Aveve-winkels en verkoper van onder meer veevoeder maakte vorig jaar 24,2 miljoen euro winst. Dat is 17 procent meer dan in het jaar ervoor.

Het is het tweede jaar op rij dat de winst stijgt. In 2017 steeg ze met 24 procent. Daarvoor lag ze jaren rond 17 miljoen euro. De winst stijgt door de grote opruimoperatie die CEO Eric Lauwers bij zijn aantreden in 2016 in gang zetten.

Arvesta is actief met meerdere merken. Voor de consument is Aveve het bekendst. Ook Dumoulin, Spoormans, Walagri en Arie Blok zijn Arvesta-merken. Al die merken blijven bestaan, maar achter de schermen is Lauwers volop aan het verbouwen. Van de 79 vennootschappen waaruit Groep Aveve bestond, resten er nog 49 en dat moet nog minder worden. Alle merken gebruiken voortaan ook één digitaal klantenbestand: CRM in vakjargon.

Lauwers pakte ook de interne concurrentie aan. Voorheen snoepten de verkopers van Aveve-veevoeder klanten weg bij hun zusterbedrijf Dumoulin en omgekeerd. Nu azen beide bedrijven op hun gezamenlijke concurrenten.

1,7 %
Arvesta mag 1,7 procent van zijn omzet als winst houden.

Momenteel herschikt de CEO de werking van de 14 fabrieken van de groep. De naamsverandering naar Arvesta in september moest de nieuwe stijl in de verf zetten.

Hoewel de winst na jaren opnieuw toeneemt, blijven de marges flinterdun. Doordat de omzet maar met 0,5 procent groei licht stijgt naar 1,4 miljard euro, mag Arvesta maar 1,7 procent van zijn omzet als winst in de boeken schrijven.

Niet dat het bedrijf ettelijke procenten winstmarge nastreeft. De eigenaar van Arvesta is de MRBB-groep, de financiële holding van de Boerenbond, de organisatie die de belangen van de Belgische boeren verdedigt. Als Arvesta hoge winstmarges zou boeken, belandt de Boerenbond - die Arvesta in 1901 oprichtte - wellicht in een lastig parket.

Toch mag er van de MRBB-groep onderaan op de rekening wat meer winst overblijven. Het streefdoel is een rendement op kapitaal (return on equity) van 7 procent. In 2016 zat Arvesta aan 4,5 procent. Nu aan 6,7 procent.

Een deel van het geld dat Arvesta met zijn opruimoperatie uitspaart, steekt het ook in innovatie. Daar gaat jaarlijks 37 miljoen euro naartoe. In de afgelopen jaren zag Arvesta er mee op toe dat Belgische boeren soja gingen telen.

Ook omzetgroei blijft een streefdoel. Tussen 2005 en 2011 stegen de verkoopcijfers jaarlijks met 10 procent. Tussen 2012 en 2016 bedroeg de groei jaarlijks 0 procent.

De omzetgroei van de jongste twee jaar wil Arvesta voortzetten op eigen kracht maar ook via overnames. In 2018 kocht het bedrijf de drie Eurotuin-centra van ondernemer Rudi De Kerpel. Voorlopig is de overname een succes. In het eerste kwartaal steeg de omzet er met 25 procent. Arvesta paste het aanbod aan, maar profiteerde ook van het uitzonderlijk mooie weer in maart. Het verwacht ook voor het volledige jaar groei met een percentage van twee cijfers. Plannen om de keten uit te breiden zijn er voorlopig niet, maar Arvesta sluit niets uit. Ook de Aveve-winkels groeiden fors. De omzet ging met 3,5 procent omhoog.

20 procent van de omzet van Arvesta komt van de Aveve-winkels, de verkoop van bloem en de verkoop van John Deere- en Kramer-tractoren. De helft van de verkoop komt van veevoeder, de overige 30 procent van de verkoop van zaden, graan, plantenvoeding en -beschermingsmiddelen zoals pesticiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie