Goedkope suiker doet pijn

©Mediafin

De forse daling van de suikerprijs doet de winst van het Duitse Südzucker, de eigenaar van Tiense Suiker, halveren. De wereldleider in suikerraffinage heeft een belabberd eerste kwartaal achter de rug. De bedrijfswinst daalde met bijna de helft (49%) naar 78 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de winst in dezelfde periode nog 153 miljoen euro. De omzet daalde van 1,783 naar 1,741 miljard euro.

De klappen vielen vooral in de suikerdivisie. Dat is geen verrassing. In september vorig jaar is de Europese suikermarkt geliberaliseerd. Daarmee kwam een einde aan een tijdperk van 50 jaar waarin de suikerproductie werd gelimiteerd en slechts een beperkte hoeveelheid suiker buiten de Europese Unie mocht worden geëxporteerd. Tegelijk garandeerde Europa minimumprijzen.

Maar net als bij de afschaffing van de Europese melkquota enkele jaren geleden, ging ook in de suikersector de productie omhoog, kwam er overcapaciteit en stuikten de prijzen in elkaar.

In vergelijking met begin vorig jaar is de suikerprijs wereldwijd met circa 40 procent gedaald. In Europa kijken de suikerproducenten sinds de liberalisering tegen een daling van de Europese suikerprijs van ruim 12 procent aan. De verhoging van de export volstond niet om de lage prijzen te compenseren, zegt een woordvoerster van Südzucker. Er werd in volume meer uitgevoerd buiten de EU, maar tegen lagere prijzen.

40%
Sinds begin vorig jaar is de wereldwijde suikerprijs 40 procent gedaald als gevolg van overcapaciteit.

Dat weerspiegelde zich in de cijfers. De winst van de suikerdivisie kreeg een klap van 85 procent. Wat overbleef, was 8 miljoen euro bedrijfswinst. Het jaar voordien boekte de suikerdivisie nog 64 miljoen euro winst. Südzucker verwacht dat de ‘suikeroogst’ dit jaar niet afwijkt van die van vorig jaar. De groep kan voor haar productie teren op een suikerbietenareaal van ongeveer 435.800 ha.

De slechte resultaten van de suikerdivisie hebben natuurlijk een impact op de totale jaarcijfers voor het gebroken boekjaar 2018-2019. Südzucker bevestigt zijn verwachte omzet van 6,8 miljard à 7,1 miljard euro voor het volledige jaar, maar de bedrijfswinst zal fors lager liggen.

Terwijl het vorige boekjaar nog werd afgesloten met 445 miljoen euro bedrijfswinst, verwacht Südzucker nu slechts 100 à 200 miljoen euro winst. De suikerdivisie zal 100 à 200 miljoen euro verlies boeken. Het jaar voordien werd nog afgesloten met 139 miljoen euro winst.

Südzucker is in Europa het nummer één in suiker met 29 suikerfabrieken en twee raffinaderijen. Een van de grootste bevindt zich in België, in Tienen. Behalve in suikerraffinage is de groep ook actief in voedingsingrediënten (onder meer diepvriespizza’s, ingrediënten voor dierenvoeding), bio-ethanol en fruit (fruitpreparaten en fruitsappenconcentraat).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect